Bir PR kampanyası başlatmanın en uygun zamanı krizlere yolunuza çıkmadan öncedir. Ne yazık ki krizler baş gösterdiğinde şirketinize gelebilecek hasarı gerçek zamanlı olarak yönetmek neredeyse imkansızdır. Ancak büyük krizlerin de üstesinden profesyonelce gelinebilir; Sizler için tehlikeli krizleri yönetmek konusunda itibar sahibi en başarılı 5 iletişim ve PR şirketini derledik.

Sitrick and Company

1989’da Michael S. Sitrick tarafından kurulan, Sitrick and Company Los Angeles, New York, Chicago ve diğer büyük şehirlerde ofisleri bulunan ve özellikle krizleri çözümlemek konusunda itibar sahibi bir PR firması olarak bilinmekte. Kurucusu Sitrick’in kriz ve basın ilişkisi üzerine yazdığı “Spin – How to Turn the Power of the Press to Your Advantage” yani “Çevir – Basının Gücünü Nasıl Avantajınıza Çevirirsiniz” adlı bir kitabı bile mevcut.

Michael Sitrick literatüre “Spin-Doctor” adıyla geçmiş bir figür özellikle halkla ilişkiler pratiklerinin karanlık kısımlarını kullanabilen kişilere verilen bu lakap, Fortune Magazine tarafından Bay Sitrick’e uygun görülmüş. Sitrick and Company “Şirketiniz, Canınız” sloganıyla yüksek profil işler yapmaya devam ediyor.

5WPR

2003 yılında kurulan 5W Public Relations, New York’ta bulunan muadillerine göre çok daha fazla kriz vakasıyla uğraşmış yani bu işin mutfağını en iyi bilen şirketlerden biri. 5WPR majör ünlülerden devlet büyüklerine kadar geniş bir temsil yelpazesiyle tanınıyor. Temsil ettikleri kişi ya da kurum adına bir çok krizi etkili yönlendirmiş ve savundukları pozisyonu mutlaka kazanmaları ile biliniyorlar.

5WPR önde gelen avukatlarla çalışarak müşterileri için medya kanallarını kontrol edebiliyorlar ve bu onları Amerika Birleşik Devletlerin’de ki en agresif halkla ilişkiler firmalarından biri yapıyor.

Medyayı ve müşterilerinin meselelerini derinlemesine anlamlandırabilmeleri yıllar boyu süregelen yüksek profil iş geçmişiyle birleşince ortaya isminden söz ettirebilen 5WPR çıkıyor. Halkla ilişkiler pratiklerine karşı agresif yaklaşımları 5WPR’ı prestijli O’Dwyer’s ödüllerinde yılın firması ve üç yıl üst üste derece ile ödüllendirdi. Sloganı ise “Sonuçlar bizim için Konuşur”.

Sard Verbinnen

1992’de George Sard ve Paul Verbinnen tarafından kurulan Sard Verbinnen yüksek profil müşterilerinin krizlerini oldukça klas ve gizli bir şekilde çözmesiyle tanınıyor. Sard Verbinnen özellikle birleşmeler ve alımlar ile ilgili çalışsa da en büyük özellikleri asla müşterilerinin istenmeyen yanlarını medyaya taşımamaları. Bir müşterileri bu durumu “Zamanlarının %98’ini konuyu medyadan uzak tutmak için harcıyorlar” diyerek özetlemiş. Firma ise imkansız durumlar karşısında verilmek istenen mesajı müşterilerinin istekleri doğrultusunda şekillendirmeyi çok iyi biliyor.

Hellerman Baretz Communications

Yaklaşık 12 yıl önce iki partner John Hellerman ve Spencer Baretz tarafından kurulmuş olan Hellerman Baretz yasal mücadelelerin yarattığı krizlerde çalınacak ilk kapı niteliği taşımakta. PR’a olan ender yaklaşımları sayesinde müşterilerinin iş felsefesine rehberlik ederek şirketi tüm alanlarında büyümeye götürebiliyor.

HBC her yıl birçok ödül kazanmakla birlikte “En iyi Kriz Yönetimi Firması” ve “En iyi Sosyal Medya Danışmanlığı” gibi ünvanları elinde bulundurmakta.

Edelman

1952’de Chicago’da Dan Edelman tarafından kurulan şirket o tarihten beri büyümüş en kapsamlı ve bağımsız PR şirketi olarak bilinmekte. 65 farklı şehirde 5000’den fazla çalışana istihdam sağlamakta özel oldukları alan ise kriz ve sorun yönetimi.

Şirketlerin İş ilişkileri, Başarısız Mali ve Kurumsal Performans, Yüksek-Profilli Dava Açma, Ürün Geri Çağırma, Kazara veya Zararlı Gıda Kontaminasyonu ve Çevresel Sorunlar başarıyla ilgilendikleri alanlardan bazıları. Edelman içerisinde politika stratejistleri, avukatlar, eski gazeteciler, PR ve İletişim uzmanlarını barındırmakta.

Dünyanın en büyük özel sektöre ait PR ajansı olan Edelman, şu anda Suudi Arabistan’ı temsil etmekte.