Bilgisayar teknolojilerinin ve internetin ilerleyişi, bugün için hiç şüphesiz hayatımızı etkileyen en büyük olaylardan biri. İnternetin sunduğu imkanlar hayatımızı kolaylaştırıyor, mesafe fark etmeksizin iletişim kurabilmemizi mümkün kılıyor ve bize zaman kazandırıyor. Her ne kadar dijital ortam bu faydaları sağlasa da, öte yandan yaratabileceği potansiyel tehlikeleri gör ardı etmek mümkün değil. İnternetteki bilgi akışının hızı ve tamamen kontrol edilemez oluşu o bilgiyi algılamak isteyen kullanıcılar için bu potansiyel tehlikelerden biri. Tam olarak bu noktada hayatımıza giren kavramlardan biri ise ‘’dijital medya okuryazarlığı’’.

Peki dijital medya okuryazarlığı ne anlama geliyor? Kabaca, dijital medya araçlarını daha efektif bir biçimde kullanmak, dijital ortamdaki verilere doğru yoldan ulaşmak ve bu bilgileri doğru bir biçimde algılayıp, yorumlayabilmek  dijital medya okuryazarlığı oluyor. Örneğin, günümüzde internete haber akışı sağlayan kişi ya da kurum olmak üzere sınırsız kaynak vardır. Fakat bu kaynaklardan gelen tüm haberlerin doğru ve güvenilir olduğunu söyleyemeyiz. Bilinçli bir dijital medya okuryazarı, karşılaştığı bir habere karşı ilk bakışta inanıp onu yaymak yerine farklı kaynakları gözden geçirir, haberde kullanılan görsel, işitsel materyallerin doğruluğunu sorgular. Kısacası internetteki bilgi çöplüğünün zararlarını en aza indirmeye çalışır, sorgulamacı ve eleştirel bir bakışa sahiptir.

Dijital medya okuryazarlığı sadece yetişkinler için değil, aynı zamanda çocuklar için de çok önemlidir. Nitekim, çocukların hayatı genç yaşlarda şekillenir. Bu dönem içinde dijital ortamla beraber büyüyen çocukların, maruz kaldığı bilgileri tam olarak doğru anlamlandıramaması, süzememesi onların gelişimi için oldukça zararlı olabilir.

Saymış olduğumuz bu sebeplerden ötürü, dijital medya okuryazarlığı eğitiminin toplumdaki tüm bireylere doğru bir şekilde verilmesi elzem duruma gelmiştir. Günümüzde sivil toplum kuruluşları tarafından da verilen dijital medya okuryazarlığı eğitiminin, zorunlu bir ders olarak öğrencilere okutulmasına yönelik çaba devam etmektedir.

Kaynak için tıklayınız