Günümüze kadar gelebilmiş köklü markaların hikayelerini irdelediğimiz zaman, bazılarının arkasında sıfırdan başlayan bir kurucunun ciddi başarısını görürüz. Aslında bu markalardan biri de, Dünya’da çok sık tüketilen en popüler mısır cipslerinden birine ait: Doritos. Farklı çeşitleriyle hemen hemen tüm marketlerin raflarını süsleyen Doritos’un arkasında Archibald West ismi var.

Archibald West’e dair söylenmesi gereken ilk şeylerden biri, geçirdiği kötü çocukluk dönemidir. Küçük yaşta ailesi ile beraber İskoçya’dan Amerika’ya göçen Archibald West, aynı dönemde bir mide hastalığı sebebiyle babasını kaybetti. Archibald’ın annesi bu kayıptan sonra maddi zorluk yaşayıp çocuklarına bakamadığı için, onları bir mason çocuk yetiştirme evine bıraktı. Franklin College’ı burslu kazanan Archibald, 1936 yılında bu okuldan mezun olduktan sonra iş hayatına atılmaya karar verdi ve Standard Brands adlı gıda şirketinde temizlik işçisi olarak çalışmaya başladı. Standard Brands’te aradığını bulamayınca da, oradan ayrılıp New York’taki bir reklam ajansına girdi ve Jell-o gibi gıda markalarının reklam kampanyalarına görev aldı.

İş hayatında deneyim kazanan Archibald, 1960 yılında ise kendisine büyük kapılar açacak olan Frito-Lay firmasında çalışmaya başladı. Azmi sayesinde kısa sürede terfi alarak pazarlama departmanında başkan yardımcısı oldu.

‘’Küçük Altın Şeyler’’in Bulunuşu

Archibald’ın bir tatil gününde ziyaret ettiği Meksika Lokantası ona hayatının buluşu için ilham kaynağı oldu. Lokantada sipariş ettiği fırınlanmış üçgen şeklindeki değişik tortilla ekmeğini beğenen Archibald, bunu bir mısır cipsine dönüştürmeye karar verdi ve kısa zaman içinde bu fikrini Frito-Lay’e kabul ettirdi. Böylelikle 1964 yılında ilk defa Doritos üretildi. Doritos ismi ise İspanyolca’da ‘’küçük altın şeyler’’ anlamına geliyordu.
Dünya’nın her tarafında satılmaya başlanan Doritos, popülerliğini giderek artırdı ve klasik mısır cipslerinden biri haline geldi.Archibald ise 1971 yılında, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.Archibald’ın vasiyeti üzerine, ceseti yakıldı ve küllerinin üzerine Doritos cips serpildi.

Kaynak  için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız