Günümüzde bariz bir şekilde akıllı telefon çılgınlığı yaşanıyor. 2000’li yıllardan sonra firmaların yaptığı ataklar sonucunda gelişen telefonlar, önce ebat olarak küçüldü daha sonra da fazlasıyla büyüyerek ‘’akıllı’’ sıfatını alıp ceplerimize girmeyi başardı. Her yıl çıkartılan yeni modeller, yeni eklenen özellikler cep telefonlarına dair duyulan heyecanı diri tutmaya çalışıyor.  Bu atmosferde, piyasayı uzun bir süre domine eden, fakat daha sonra pazardaki payıyla beraber giderek küçülen ve batma noktasına gelen bir firma var: Nokia. Çoğu insanın ilk cep telefonu olarak hafızalarında yer edinen bu firmanın tarihi ise çok uzun bir zaman öncesine dayanıyor.

12 Mayıs 1865’te, yani bundan tam 154 yıl önce kurulan Nokia’nın tarihine dair en ilginç ayrıntılardan biri, onun ilk etapta kağıt hamuru fabrikası girişimine dayanıyor olması. Fabrikanın Finlandiya’daki Nokianvirta nehrinin kıyısında kurulması ise, markaya daha sonraları isim için ilham kaynağı olacaktı. Öyle ki Fredrik Idestam ve Leo Michelin adlı iki arkadaşın girişimi olan kağıt hamuru fabrikası, 1871 yılında yerini Nokia adındaki bir şirkete bırakacaktı. İlerleyen yıllarda kablo, ayakkabı, solunum maskesi gibi pek çok farklı ürün üreten Nokia’nın telefon pazarına girmesi ise 1970’li yıllarda gerçekleşiyor.

Nokia 1979’da Salora adlı şirketle ortak girişim içine girip Mobira adlı telefonu üretmek için kolları sıvıyor. 1981 yılında ise Nordic Mobile Telephone adlı Dünya’nın ilk uluslararası GSM operatörünü kuruyor. 1984 yılında da oldukça büyük ebatlara sahip Mobira Talkman üretiliyor. Şirkete sükse yaptıran model ise 1987 yılında Nokia Cityman 900 ile ortaya çıkıyor. Bu telefon ele kolayca oturan ilk cep telefonlarından biri olarak tarihe geçiyor.

1990’lı yıllarda atılımlarını hızlandıran Nokia, 1998 yılında Motorola’yı geçerek Dünya’nın en büyük telefon üreticisi haline gelmişti. 2000’li yılların başında çıkarttığı telefonlarla insanları büyüleyen Nokia, tarihinin en parlak günlerini de bu dönem içinde geçirdi. Cep telefonu pazarını adeta tek başına domine etti.

Hikayenin devamında akademiye case konusu olan büyük çöküş var. Apple ve Samsung gibi büyük firmaların atılımları, piyasanın Android ve iOS işletim sistemli telefonların tekeline girmiş olması, Symbian işletim sisteminde ısrar eden Nokia’nın çakılmasına sebep oldu. Bir dönem Microsoft’a satılan Nokia, her şeye rağmen hala aktif olarak cep telefonu üreten bir firma olarak hizmet veriyor.

Kaynak için tıklayınız