SÜlkemizde reklam yasağı olan birçok ürün ve hizmet var. Bunlardan biri de tütün ürünleri. Peki reklam yasağı olan bu ürünlerin pazarlaması nasıl yapılıyor? 

Bu ürünleri satan firmaların etik kurallar ve davranış standardı çerçevesinde yapabileceği pazarlama stratejileri mevcut.

Pazarlama stratejilerinde ürünün raftaki konumunun önemi büyüktür. Tütün ürünleri için de bu geçerlidir. Eğer göz hizamızda bir ürün varsa, onu satın almamız daha muhtemeldir. Kullanılan tütün markası eğer rafta yoksa göz hizasında olan bir diğer marka göze çarpabilir. Tüketicinin bu yolla kullandığı markayı değiştirme ihtimali vardır. Tütün ürünleri satan şirketler de bunu göz önünde bulundurarak raftaki konumlarına önem vermektedir. 

“Kullanıcılarının yarısını öldüren bir ürünü satmak olağanüstü bir pazarlama becerisi gerektiriyor. Tütün şirketleri dünyanın en iyi pazarlamacıları arasında sayılmaktalar. Bu şirketler, tütün kullanımının önüne geçmek için getirilen reklam, tanıtım ve sponsorluk yasaklarını delmek için gitgide daha saldırgan pazarlama taktiklerine başvuruyorlar.”
  Dünya Sağlık Örgütü, MPOWER Raporu, 2008

Tütün ürünleri markaları pazarlama adına büyük bütçeler ayırıyorlar. Bu pazarlama teknikleri kullanılırken ürün, tüketiciye fark ettirilmeden pazarlanıyor. Örneğin bulunduğunuz bir mekanın tasarımında çok fazla kullanılmış bir renk grubu olabilir. Bu renkler kullandığınız sigara markasının paketinin renklerinde tasarlanmıştır. Sigara kullanmayan bir insan bu renklerle bir bağ kuramaz ancak sigara kullanan biri bu renklere aşinadır ve kullanılan renkler ona çağrışım yapacaktır.

Buradaki ortak amaç sigara kullanmayan bir insanı teşvik etmek değil, zaten sigara kullananlara daha çok görünür hale gelmektir veya markasını değiştirebilmesini sağlamaktır.

Kaynak için tıklayınız.