Her işimiz, elimizdeki akıllı telefonlardan ve tabletlerden saniyeler içerisinde yapabileceğimiz kadar basite indirgenmişken güvenliğimiz de aynı düzey de basite mi indirgeniyor?

Kart bilgilerimiz, şifrelerimiz, maillerimiz ve daha birçok kişisel verimiz online ortamlarda geziniyor. İnternetten araştırdığımız bir ürünün ve türevlerinin dakikalar sonra Instagram, Facebook gibi sosyal medya mecralarında karşımıza çıktığı bir dönemde paylaşmış olduğumuz diğer bilgilerin güvenilirliği konusu şüphe uyandırıyor. Bir dakika düşünmeden cevapladığımız doğum günü, cinsiyet, konum, ilişki durumu, din bilgisi gibi sorular Facebook’un ‘’başkasının gözünden gör’’, ‘’doğum günü kutlayıcı’’ ve ‘’video yükleyici’’adı altında 3 farklı özelliğindeki bir açıktan dolayı veri ihlaline yol açtı. 

Facebook’u Türkçe kullanan 280 bin 959 kullanıcının bu veri ihlalinden etkilendiği bildirildi. Kişisel Verileri Koruma Kuruluna yaşanan duruma istinaden bilgi verileceğini belirtmesine rağmen bir geri bildirimde bulunmayan Facebook’a toplam 1 milyon 600 bin lira para cezası uygulanmasına karar verildi. Kişisel verilerin başkaları tarafından kanuni olmayan yollarla elde edildiğini belirten kurum daha önce de aynı sebepten Facebook’a 1 milyon 650 bin liralık ceza yaptırımında bulunmuştu. 

Kaynak için tıklayınız.