Otomobil firmaları 20. yüzyılın başlarında otomobil kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla büyük adımlar attılar. Bunlardan en bilindik markalardan biri ise Ford’un 1908’de piyasaya sürdüğü Model T’dir. Edison Illuminating Company‘de baş mühendis olarak çalışan Henry Ford aynı zamanda geceleri benzinli motor üzerinde çalışıyordu. 1893’te Noel arifesinde eşininde yardımıyla motoru test etti ve motor tam 30 saniye boyunca çalıştı. Ford 3 yıl sonra kendinden tahrikli bir araç olan Quadcycle’ı geliştirdi. İki başarısız girişimden sonra, Ford Motor Company 16 haziran 1903’te kuruldu. 

Ford Company tarafından 1908’de satışa sürülen Model T çıktığı dönem Amerika’da büyük bir etki yarattı. Bunun en büyük sebebi ise herkesin alabileceği bir otomobil olmasıydı. Özellikle 20.yüzyılın başları otomobillerin lüks olduğu ve çoğunlukla şehir içi kullanımında tercih edildiği bir dönemdi. Model T’nin çıkışıyla birlikte bu durum değişti çünkü o dönem otomobilleri satın almak çok zordu. Model T Ford’un ilk seri üretim aracı olarak Amerika’da devrim yaptı. 850 dolarlık bir fiyatla satışa sunulan Model T 1908’den 1930’a kadar tam 16.5 milyon satarak büyük bir başarı elde etti. O dönem kırsal kesimlerde kasabalar, köyler ve şehirler arasında numaralı otoyol sistemine geçilmesine öncülük etti. Bu durumda ülkenin geri kalanıyla bağlantı kurulmasına ön ayak oldu.

Arabalarına alfabetik sıraya göre isim veren Henry Ford, “Siyah olması şartıyla istediğiniz otomobili alabilirsiniz” sözüyle döneme damga vurmuştu. Bunun sebebi ise o dönem birçok otomobil firmasının arabalarında renk seçeneğinin olmamasıydı. Ford İngiliz basınında gündem olmak için belli tanıtımlar yaptı. En etkili olanlarından biride 1911’de İskoçya’da bir İskoç otomobil satıcısının oğlu olan Henry Alexandre Jr., Isles’daki en yüksek dağ olan 4.411 metrelik Ben Nevis’in zirvesinde bir Model T’yi test etmesiydi. Kayalardan, bataklıklardan ve taşlı yollardan başarıyla geçen Model T, 5 günlük bir yolculuktan sonra halk tarafından alkışlanarak karşılandı. Tanıtımın ardında İngiltere’de 14 binden fazla Model T satıldı.

Kaynak 1

Kaynak 2