İlk marketini Seattle’da açan Amazon yapay zekâ, kamera ve sensörlerle alışverişi kolaylaştıran Amazon Go marketini açtı. Diğer marketlerden farklı olarak bu markette kasa ve kasiyer bulunmuyor.

Markete girebilmek için yapılması gereken ilk adım Amazon Go uygulamasını telefona indirmek. Amazon Go uygulamasına Amazon hesabıyla giriş yapmak gerekiyor. Alışveriş bittikten sonra ödeme alınabilmesi için hesaba en az bir kartın tanımlanması gerekiyor. İşlemler tamamlandıktan sonra markete giriş için uygulamadan oluşturulan QR kod okutuluyor.

İç dizaynında kullanılan siyah ve ahşap kaplama ürün rafları ile şık ve modern tasarımı ve arka planda çalan hafif müzik ile müşterilerine yüksek kalitede alışveriş deneyimi yaşatıyor. 

Raflardan alınan ürünler markette bulunan kamera ve ağırlık sensörleri sayesinde mobil uygulamadaki sepete ekleniyor. Alınan üründen vazgeçildiğinde rafa geri koyulduğunda ise uygulamadaki sepetten eksiliyor. Alışveriş tamamlandıktan sonra marketten herhangi bir ödeme yapmadan marketten çıkılıyor. Birkaç dakika sonra alınan ürünler ve faturası uygulamadan kontrol edilebiliyor.

Amazon Go’da kasiyerlerin yerini alan kameralar ve computer vision teknolojisi alıyor. Ağırlık ve hareket sensörleri gibi teknolojilerin de kullanıldığı bu markette yüz tanımaya gerek kalmadan, ürünü doğrudan alışveriş yapan kişiye faturalandırabiliyor. Son olarak da Deep Learning adı verilen bir uygulama ile de bilgisayarların dijital verilerini toplatıp analiz ediliyor. Birbirleriyle senkronize çalışan bu teknolojiler Amazon müşterilerinin görüntülerini, hareketlerini ve hatta satın alma alışkanlıklarını bile analiz edebiliyor.

Amazon Go müşterilerinin market kasalarında yaşadıkları bekleme sorununu ve sıra beklerken ki zaman kayıplarını ortadan kaldırıyor. “Al ve çık” konseptiyle sıra beklerken satın almaktan vazgeçme eylemini de ortadan kaldırıyor.

Markette kullanılan teknolojiler ve elde edilen veriler sayesine Amazon Go ilerleyen zamanlarda müşteriye özel promosyonlar yaratabilir, hatta bir ürünün ortalama bitme süresini hesaplayarak size bitmek üzere olduğunu belirten bildirimler yollayabilir.