Call of Duty, yeni oyunu Modern Warfare’i geçtiğimiz Ekim ayında çıkarmıştı. Oyunu oynamadan önce şans eseri karşılaştığım bir videoda, Rusların oyun içerisinde nasıl canavarlaştırıldığını öğrendim. Oyunu alıp hikaye moduna başladığımda canavar tabirinin az bile kaldığını söyleyebilirim. Karşılaştığım hikaye karşısında şaşkınlık içinde ve adeta Rusların hissettiği o utancı hissederek oynadım. Oyunun çoğu bölümlerinde karşımıza çıkan korkunç manzarayı sizlere özetlemeye çalışacağım. Hikayemiz hayal ürünü olan ‘Urzikistan’ ülkesinde geçiyor. Rusların işgal ettiği bu ülke tıpkı günümüz Suriye’sinin bir yansıması.

     Olaylar Rusların oradaki askeri faaliyetlerini arttırması ve sivil halka yaptıklarına şahit olmamız ile başlıyor. Komutanlarının onlara verdiği cani komutları Rus askerlerinin kendi aralarında konuşmalarıyla duyuyoruz. Silah zoruyla köle olarak çalıştırılan sivil halk ve en küçük itaatsizlikleri karşısında kurşunlanmaları Rus askerlerini merhametsiz katiller gibi gösteriyor. Askerler arasında duyduğumuz konuşmalarda bunu destekliyor. Oyunda ilerledikçe hikaye bizi Rusya’nın coğrafyada işlediği savaş suçları ve katliamlarla yüzleştiriyor. Sadist bir Rus generalin yönettiği ordu, arkasında sivillerden oluşan ceset yığınları bırakıyor.

     Benim için son noktayı koyan ise bir bölümde ana karakterlerden birinin çocukluğunu oynamaktı. Bölüm, Rus bombardımanında annenizin ölümüne tanık olmanızla başlıyor. Babanız sizi güvenli bir yere götürmeye çalışırken aynı zamanda Rus askerlerinin sivillere açtığı ateşten ve kullandıkları kimyasal silahlardan kaçmaya çalışmanızla ilerliyor. Nihayet evinize ulaştığınızda bir Rus askeri arkanızdan eve giriyor. Evin içinde yaşananlar ise ‘yok artık’ dedirtecek cinsten. Asker, çocuklarını korumaya çalışan babayı öldürüyor ve evin içinde bıçağıyla sizi aramaya başlıyor. Çocuk karakterlerin ilkokula gitmeleri gereken yaşlarda olduklarını hatırlatmakta fayda var. Evde çocukları ararken üstlerine sizi bulduğu zaman ne yapması gerektiğini soruyor. Tahmin ettiğiniz üzere sizi oracıkta öldürmesi gerektiği söyleniyor.

     Oyun Rusya’da haliyle çok olumsuz tepkilere yol açtı. Sosyal medyada boykot çağrıları yapıldı. Ruslar çeşitli sitelerde oyuna verebilecekleri en düşük puanları verdiler. Oyunun ana yapımcılarından ‘Infinity Ward’ eski oyunlarında da Rusya karşıtı propagandalar yapıyordu fakat bu açık ara en kötüsüydü. Rusların ortak isteği ise batının artık filmlerde ve oyunlarda Rusya karşıtı propagandaya son vermesi. Bende oyunu oynamış biri olarak bu hikayenin kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Oyunlarda kötüleme kampanyalarına ve manipülasyonlara yer verilmemesi gerekiyor.