Moda arama motoru GLAMI’nin 5 binin üzerinde kullanıcı ile yaptığı araştırma, tüketicilerin yüzde 67’sinden fazlasının görsel aramanın en önemli deneyimlerden biri olduğunu söylüyor.

30 milyonu aşkın ziyaretçi sayısıyla Avrupa’nın en popüler moda arama motorlarından biri olan ve 11 ülkede faaliyet gösteren GLAMI, Türkiye’deki internet kullanıcılarının alışveriş alışkanlıklarını analiz etmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi.  Araştırmaya göre kullanıcılar moda alışverişinde ‘Gör, beğen, satın al’ prensibine göre hareket ediyor ve yüzde 67’sinden fazlası görsel aramanın en önemli deneyimlerden biri olduğunu düşünüyor.

Dijitalleşme ile alışveriş alışkanlıkları da değişiyor. Z ve Y kuşakları alışveriş süreçlerinde ürün görsellerini de bu deneyimlerinin bir parçası haline getirmek istiyor. Geçtiğimiz zamanlarda ABD’de yapılan benzer bir araştırmada kullanıcıların yüzde 54’ü internet alışverişlerinde en heyecan verici özelliğin görsel ile arama olduğunu belirtti. Türkiye’nin Avrupa’nın en fazla görsel ile arama yapan ülkelerinden biri olduğuna değinen GLAMI bu araştırmada ayrıca bu kullanıcıların diğer kullanıcılara göre sitede 6 kat daha fazla zaman geçirdiğini ve alışveriş yapma ihtimalinin 5 kat arttığını belirtiyor.

GLAMI Türkiye İletişim ve Marka Müdürü Melike Huska, “Görsel ağırlıklı sosyal medya araçlarının çoğalması ile birlikte tüketiciler gördükleri ürünleri doğrudan satın almanın bir yolunu arıyor. Görsel ile istenen ürünü arama özelliği, yapay zekâ altyapısıyla görseli tanımlayarak en doğru ürünlerle eşleştiriyor” dedi. Gartner’ın verilerine göre görsel ve sesli arama ile alışveriş deneyimi sunan markalar, 2021 yılına gelindiğinde dijital gelirlerini yüzde 30 daha fazla artıracak.

Kaynak:

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/turkiyede-gorsel-aramayla-alisveris-talep-ediliyor/