Son zamanlarda oyun sektöründe giderek artan ‘pay-to-win’ modeli, Avrupa’da göze batmaya başladı. Bu modele sahip oyunlar, kullanıcılarının daha çok para harcamasına ve oyun içinde haksız rekabete neden oluyorlar. Gelinen noktada çoğu oyunu satın almak eskiden olduğu gibi yeterli olmuyor. Oyun içi harcamaların insan psikolojisi göz önünde bulundurularak tasarlandığı ve bağımlılığa yol açtığı geçen yıllarda belirlenmişti.

  En son İngiltere parlamentosunun konuyu ele almasıyla bir ilke imza atılmıştı. En büyük oyun şirketlerinden Electronic Arts ve Epic Games, savunmalarını sunmuşlardı. Soruşturma, oyunların kullanıcıları kumara teşvik ettiğini ve özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkilere yol açması üzerine hazırlanmıştı. Dünya üzerinde görülen bir sürü vakada, çocukların bilinçsizce harcadıkları yüklü miktarda paranın, aileleri tarafından fark edilmesiyle gün yüzüne çıkmıştı. Şirketler savunmalarında kumarla doğrudan ilişkilendirilebilecek yeterli kanıt olmadığını ve bu sistemin sadece sürpriz ganimet sistemi olduğunu söylemişlerdi.

  İngiltere’deki soruşturma sonuca ulaşamasa da Belçika ve Hollanda’da birkaç yıl önce tedbirler alınmış, bu sisteme yasak getirilmişti. Şimdi ise konu Fransa‘nın gündeminde, Parisli iki avukat aynı gerekçelere dayandırarak yeni bir dava açmaya hazırlanıyorlar. Avukatların verdikleri örneklerde, bu sistem yüzünden yetişkinlerin bile tıpkı kumar masasında olduğu gibi ciddi zararlara uğradıklarını ve bağımlılığa yol açtığını tekrar dile getirmiş oldular.

Kaynak için tıklayınız.