Ülkemizde ve dünyada her zaman cinsiyet eşitsizliği büyük bir sorun olmuştur. Kadınlar için belirli uyması gereken kalıplar, yapabilecekleri ve yapamayacakları işler, kendilerinden beklenen eylemler her zaman var olmuştur. Erkekler içinse durum pek farklı değildir, sadece erkeklerden beklenenler daha farklıdır. Kadının evde yemek ve temizlik yapması, çocuğuna bakması beklenirken erkeklerden ise çalışması ve ev geçindirmesi beklenir. Toplumla beraber medyada da bu konunun örneklerini her zaman görebilirsiniz. İzlediğimiz dizilerde, filmlerde her zaman hayatın genel işleyişi bu yöndedir. Reklamlara baktığımızda bile, bir araba markası reklamında her zaman erkek ön plandayken, bebek bezi veya temizlik ürünleri gibi reklamlarda hep kadın ön plandadır. Kadına yüklenen sorumluluklar erkekten, erkeğe yüklenen sorumluluklar ise kadından beklenmez. Bu durum hiçbir zaman tam tersine dönmemiştir. Bu toplumsal kalıpların yanında, kadınlar şiddete, cinayete, tacize ve tecavüze çok daha yüksek oranda maruz kalmıştır. Bu yazımızda geçmişten günümüze kadınlarla ilgili dikkat çekmiş reklamlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız.

  1. Nike – Better For It

Nike her zaman reklamlarında ve bünyesinde kadınlara yer vermiş, ilham kaynağı olmuş ve kadınlara spor yapmaları konusunda destek olmuş bir markadır. Better For It reklamı 1970’ten bugüne kadar kadınlar için farklı versiyonları yapılan bilinen reklamlarından biridir.

Better For It – 1970

Better For It – 2015


2. Orkid – #LikeAGirl (2014)

Orkid, kız gibi olmanın toplumda nasıl anlaşıldığını gösteren ve bu algıyı değiştirmeyi hedefleyen sosyal medya kampanyasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Kadınlara yönelik bir marka olan Orkid her zaman kız çocukları ve kadınlar için anlamlı reklamlar ve kampanyalar yapmıştır.

3. Dove – Gerçek Güzellik 

Yine genellikle kadınlara yönelik markalardan biri olan Dove, yıllar boyunca kadınlara güzellik, bakım ve görünüşlerine yönelik kampanyalar yürütmüştür. Kadınların iyi hissetmeleri için düzenlenen kampanyalarından olan Real Beauty (Gerçek Güzellik) büyük bir ses getirmiştir.

Real Beauty (2009)

Real Beauty (2019)

4. Selpak #ÖnYargılarıSilelim

Selpak’ın bu reklam filminde kadınlarla ilgili önyargılar ele alınıyor. Ağlayan bir kadın gördüğümüzde neler düşündüğümüz ve bunların ne kadar yanlış olduğunu göstererek ön yargıları silmeyi hedefliyor.

Selpak #ÖnYargılarıSilelim (2018)

5. Garanti BBVA – Kadın Girişimci Reklam Filmi 

Garanti bankası bu reklam filmiyle aslında kadınlardan beklenen ve onlara uygun görülen iş yaşamının daha farklı olabileceğini gerçek bir hikaye ile göstermiştir. Kadınların, toplumun kadından beklediğinin daha fazlasını yapabileceğini göstermeyi de hedeflemiştir. Aynı zamanda kadın girişimcilere her zaman destek olacaklarını belirtmiştir.

Garanti BBVA – Kadın Girişimci Reklam Filmi (2013)

Kaynak:

https://www.campaigntr.com/selpak-onyargilari-siliyor/
https://www.dijitalajanslar.com/kadinlara-ilham-veren-reklam-kampanyalari/