Halkla ilişkiler sektöründe veri ve analizlerin kullanımının öneminini her zaman duyarsınız.Ancak bu düşünce bir PR’cı olarak size baş ağrıları yaşatabilir.Siz bir PR’cısınız,veri bilimcisi değil (ki muhtemelen veri bilimcisi olmak,olmak istediğiniz son şeydir.)

PR tanımına göre temel işlevleriniz:

1.   Ulaşmanız gereken kitleleri belirleyin
2.   Onlara en iyi nereden ulaşacağınızı bulun
3.   Şirketinizin veya kuruluşunuzun,bir konu ve ya endüstri üzerinden itibarını sağlayın.
4.   Belirlediğiniz kitleye aktarmak istediğiniz mesajı yaratın 
5.   Bu mesajı doğru kişilere, doğru yerde, doğru zamanda teslim edin
6.   Markanıza yakınlığı olan ve kuruluşunuzu bilen, kabul eden, anlayan ve destekleyen,benzer düşünen bireylerden oluşan bir topluluk oluşturun.
7.   Markanızı etkin bir şekilde yönetin
8.   Kriz anlarında ileri görüşlü kararlar verin

Bunlar elbette ki kolay işler değildir ve bazen bunları nasıl yapacağımız konusunda belirsizlikler yaşabiliriz,peki ya her zaman korktuğumuz veriler aslında işimizi daha kolay ve etkili hale getirebiliyorsa?

Kitle Belirleme

Kitlenizi belirlerken analizlerin ve verilerin günlük PR çalışmanızı nasıl destekleyebileceğine bir de yakından bakalım..

 Kitlenizi belirlerken analizlerin ve verilerin günlük PR çalışmanızı nasıl destekleyebileceğine bir de yakından bakalım..
 
Kitlenizi tanımlamanın esas amacı, onları daha yakından tanımak,iletişiminizi geliştirmek ve onlarla daha etkin ilişkiler kurabilmektir. 
Web sitenizi, blogunuzu ve ya haber plartformunuzu ziyaret eden kişiler hakkında artık çok sayıda bilgi edinebilirsiniz: Yaşları, yaşadıkları yerler, web sitenize hangi referanstan(linkten) ulaştıkları, sitedenizde en çok neye baktıkları, neye tıkladıkları ve ne kadar süre kaldıkları gibi..
 
Peki Kitlemizi tanımladık,websitemizi kurduk,verilere nasıl ulaşacağız?
 
Google Analytics ile tanışın!

Google Analytics; Google'ın -Urchin- şirketini satın alması sonrasında dünyaya duyurduğu ücretsiz web site performans analiz servisidir.
 
Site sahibinin web sitesine gelen ziyaretçilerini detaylı olarak tanımasına yardımcı olur ve web sitesi sahibi de hedef kitlesinin beklentisini anlar. Bu durum, site sahibinin içeriklerini ziyaretçilerin istediği doğrultuda geliştirmesine hatta üretmesine kadar gidebilir; firmasının tanıtım ve reklam kampanyalarıyla ilgili doğru adımları atabilmesine de yardımcı olur. 
Google Analytics’i kullanarak ücretsiz bir şekilde sosyal medya analizlerini site verilerinizle karşılaştırabilir ve ideal müşterileriniz, okuyucularınız ve ya potansiyel müşterilerinizi tanıyabilirsiniz.
Topladığınız bu veriler,kitlenizi daha yakından tanımanızı sağlarken,içerik ve sosyal medya kampanyalarınız için faydalı olabilecek fikirlere de yol açabilir.Kitleniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, doğru mesajı oluşturmak ve uyum yakalamak o kadar kolay olur. Veri ve analitiğin nasıl kullanılacağını öğrenmek, PR çalışmalarınızın etkinliğini arttırır.

Kaynakça:https://www.birnc.com.tr/google/google-analytics-nedir/