Coronavirus bulunduğu bölgeye çok hızlı yayılıyor ve işletmeler krizi hem içeride hem de dışarıda yönetmek için çabalıyorlar. Çin’de, Starbucks, Google ve Ikea gibi dev markaların, çalışan güvenliği korkusuyla ilgili işlemleri geçici olarak durdurduğunu gördük. Bölgedeki halkla ilişkiler müdürlerine, bu zor dönemde markaların iletişimlerini nasıl ele almaları gerektiği prweek ekibi tarafından sorulmuş.

– Çin’de faaliyet gösteren markalar krizi nasıl ele almalı?

– Operasyonların tamamen kapatılması teşvik edilmeli midir?

Lydia Lee, Genel Müdür, Weber Shandwick China

“Potansiyel sağlık risklerinden yararlanan kuruluşlar için, çalışanların ve ailelerinin refahı her zaman büyük önem taşımalıdır. Operasyonların kapatılması gerekip gerekmediği açısından, en iyisi şirket paydaşlarına (çalışanlar dahil) danışarak alınan bir karardır. Genel olarak, kuruluşların kurallarına ve tavsiyelerine dayanarak rehberlik için hükümete bakmaları her zaman en iyisidir.”

Prince Zhang, CEO, Greater China, Ketchum

“Çalışanların güvenliği her zaman işletmeler için en büyük önceliktir. Belediye içinde yer alan belediye politikalarına uyan güvenlik rehberliği ve ilgili eylemlerin zamanında iletilmesini sağlamalıdırlar. Gereksiz paniklerden kaçınmak için mesajları basit ve gerçekçi tutmak önemlidir. Ayrıca bu özel dönemde mahremiyete ilişkin çalışan seyahat planlarına ilişkin temel bilgileri toplamalıdırlar. Enfekte veya özel durumdaki çalışanlar için gerekli uzaktan destek gereklidir. İş kararları ekonomik etkiler dengesi ile verilecektir. Bu nedenle işlemlerin tamamen kapatılmasını önermiyorum.”

Rikki Jones, Bölge Müdürü, APAC, GCI Health

Çin’de faaliyet gösteren şirketler her şeyden önce çalışanlarının güvenliğinin önce geldiğini ve birçok markanın sağlam önlemler aldığını göstermelidir. Bazı önlemler büyük finansal sonuçlara yol açar. Dışarıdan iletişim kurma ihtiyacı, hem şu anda işletmelerle nasıl etkileşime girileceği hem de tüketicilerin ve diğer müşterilerin güvenliği konusundaki endişelerinin artırılması ve aynı zamanda toplumun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmaları ve tanıtım mesajlarını askıya almaları gerekir.

-Markalar bu kriz sırasında tüketicileri veya müşterileri ile nasıl iletişim kurmalıdır?

Kriz veya karmaşıklık dönemlerinde, güçlü şirket kültürü ve tanımlanmış bir marka amacı duygusu, bir markanın bu tür kararlarda gezinmesine yardımcı olmak için çok değerli olabilir. İletişim taktikleri işletmenin ve paydaşlarının öncelikleri etrafında şekillenmelidir. Ancak, bu önceliklerin bir şirketin marka kimliğine ve değerlerine nasıl uyduğuna dikkat etmek önemlidir.

Bir şirket, kâr veya tanıtımına yanlış zamanda öncelik vererek belirtilen veya somutlaştırılan değerlerine karşı hareket ederse, fırsatçı veya duygusuz görünebilir. Bu nedenle, çoğu marka yorum yapmaktan veya bağışlarla (örn. Bağış toplama, malzeme) gelmekten kaçınmaktadır. Başkalarına dikkat etmek ve şirketinizin değerlerini yansıtmaya devam etmek önemlidir. Bir markanın nasıl iletişim kurmayı seçtiğinden bağımsız olarak, küresel ölçekte düşünmeyi ve kapsayıcı bir zihniyete sahip olmayı hatırlamak önemlidir. Sonuçta hastalık ayrımcılık yapmaz.

Markaların, özellikle küresel işletmelerin, sadece yerel tüketicileriyle değil, tüm paydaşlarının, çalışanlarının ve müşterilerinin kendilerini güvende ve desteklenmiş hissetmeleri için ihtiyaç duydukları bilgilere sahip olmalarını sağlamak için dünya genelindeki ekipleriyle tutarlı ve zamanında iletişim sağlamaları gerekmektedir.

www.prweek.com