markalarin_isimleri

Günümüzde ihtiyaç duyduğumuz, severek kullandığımız birçok marka isimlerinin nereden geldiğini elbette hepimiz merak etmişizdir. İşte dünyaca ünlü bazı markalar ve isim hikayeleri.

1)GOOGLE

Dünyanın en büyük arama motoru Google, bir teknoloji devi olmayı başardı. Şirketin kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, şirketlerine matematikteki en büyük sayılardan biri olan “Googol” ismini vermek istediler. Ancak Larry Page’in “googol” yerine “google” yazmasıyla şirketin ismi “Google” oldu ve şirket bu yanlışlık ile bugünkü potansiyeline ulaştı.

2)ZARA

Zara’nın kurucusu Amancio Ortega, şirketine isim vermek istediğinde; aklına ilk olarak hayranı olduğu “Zorba” filmi geldi ve şirketini “Zorba” olarak adlandırmayı düşündü. Mağazasını açmadan kısa bir süre önce mağazasının tam olarak “Zorba” adlı bir bara oldukça yakın olduğunu fark etti. Birbirine yakın olan iki işletmenin aynı ismi taşıması müşteriler için kafa karıştırıcı olabilirdi. Bu nedenle Ortega, markasından “b” harfini kaldırıp bir “a” eklemeye karar verdi. Böylelikle dünyanın en tanınmış İspanyol markalarından biri doğmuş oldu.

3)HOTMAİL

Sabeer Bhatia şirket için iş planını yaparken sonu “mail” ile biten birçok isim ortaya atmış. En sonunda “Hotmail” de karar kılmış çünkü web sayfası yazarken kullanılan dil olan HTML’in harflerini içeriyormuş.

4)İNTEL

Robert Noyce ve Gordon  en başta şirketlerinin adını N M Electronics koymak istemiş. Daha sonra Integrated Electronics’te karar kılmışlar ancak bu isim başka şir şirket tarafından alınmıştır. Bunun üzerine Integrated Electronics’in ilk hecelerini kullanarak Intel adını ortaya çıkarmışlardır. Intel’in ve Intelco gibi benzer isimlerin isim hakkını satın alarak başka bir şirketin Intel adını kullanabilmesinin önüne geçmişler.

5)KODAK

Kurucusu George Eastman’in en çok sevdiği harf ‘K’ harfiymiş. Şirket adının bu harfle başlayıp bitmesini istemiş. Eastman Kodak isminin üç avantaj olduğunu düşünüyor: bir marka adına uygun olması, yanlış telaffuz edilmesinin zorluğu ve şirketin ilk kurulduğu zamanlarda kameralarla ilgili hiç bir kelimeyle benzerlik taşımaması.

 6)LANCOME

1935 yılında Lancome’ un kurucusu Armand Petitjean Fransa’da kırsal bir bölgede tatil yaparken Le Chateau de Lancome kalesinin yıkıntılarını ziyaret etmiş. Kalenin etrafında yetişen yabani güllerden etkilenerek parfüm şirketinin adını Lancome koymuş.

7)MICROSOFT

Bill Gates ve Paul Allen tarafından 4 nisan 1975 tarihinde kurulan Microsoft, ismini “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) kelimelerinden alıyor. İlk yıllarda Micro-Soft olarak kullandıkları ismi daha sonra aradaki tire(-) işaretini kaldırarak Microsoft olarak kullanmaya başladılar.

8)AKBANK

Sabancı ailesinin geçmişi, Hacı Sabancı’ nın memleketi Kayseri’ ye uzanıyor. Aile iş dünyasındaki başarıyıysa Adana’da yakaladı. Adana ve Kayseri’ nin baş harfleri birleştirilerek 1959’ da Akbank kuruldu.

9)LACOSTE

Firmanın isim babası olan Fransız Rene Lacoste, ünlü bir tenisçi ve aynı zamanda modacıydı. 1926’ daki şampiyonayı kazandığında üzerinde kendi tasarımı olan beyaz bir gömlek vardı. Bu gömlek, nemi tutmaya yarayan hafif kumaştan yapılmış bir gömlekti. 1972’ deki Davis Kupası sırasında, timsah derisi bir bavul üzerine oynadığı bir bahis yüzünden Amerikan basını kendisine ‘timsah’ lakabını takmıştı. Arkadaşı Robert George, kortlarda giydiği kıyafete bir timsah resmi çizdi. Timsah logosuda böyle oluştu.

10)SONY

1964 yılında Japonya’da kurulan Sony, ilk olarak, “Totsuko” adıyla piyasaya çıktı. Fakat kurucusu, Amerikan halkının bu ismi telaffuz ederken zorlandığını görünce; Latincede “sesle ilgili” anlamına gelen “sonic” ve ses anlamına gelen “sound” kelimelerinden “Sony” adını türetti.

https://www.milliyet.com.tr/galeri/dunyaca-unlu-markalarin-isimleri-nereden-geliyor-2409701/15

https://www.campaigntr.com/markalar-bu-isimleri-nereden-buldu/

Kübra Tuğçe Bilgin