İletişim ajansı “Madano”, devam eden coronavirus pandemisini izleyen ve analiz eden çevrimiçi bir harita başlattı. 

Phase three of the analysis so far

Harita, virüsün geçen yılın sonunda ortaya çıkmasından bu yana haber ve raporları takip ediyor ve kriz geliştikçe kapsamlıca değerlendirmeye devam edecek.

Sistem, başlıkları okumak ve haritaya makaleler yerleştirmek için bir makine öğrenme modeli kullanır her biri en çok benzediği terime en yakın şekilde yerleştirilir.

Haritadaki her nokta COVID-19 hakkında bir medya makalesini temsil eder ve makaleler doğal olarak zamanla virüslü alanlara dönüşür.

İngiltere, ABD ve Kanada’da Aralık 2019’dan Mart 2020’ye kadar olan medya raporlarını kapsayan veriler haftalık olarak güncellenmektedir.

Analiz şu ana kadar üç temel kapsam aşamasını göstermektedir:

Aşama 1: Virüs ortaya çıkıyor, Çin ve Doğu Asya’da yoğunlaşıyor

telefon, oturma, cep telefonu, siyah içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İlk makaleler ve yayınlar, Çin’de pnömoniye neden olan gizemli bir virüse ve virüsün şiddetinde daha çok Grip veya SARS gibi olup olmadığına dair bazı spekülasyonlara odaklanıyor.

Aşama 2: Virüs Doğu Asya’nın ötesine yayılmaya başladı

ışık, geniş, havai fişek gösterisi, vapur içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Finansal piyasalara, tüketici güvenine ilişkin tartışmalara, seyahat kısıtlamalarına, vatandaşların kişisel güvenliğine ve ellerin daha sık yıkanması gibi hijyen uygulamalarına daha fazla önem verilmeye başlandı ve bu konular hakkında paylaşımlar arttı.

Aşama 3: Virüs Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yerleşti

açık hava, havai fişek gösterisi, geniş, şehir içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Sosyal uzaklaşma ve self izolasyon hakkındaki makaleler giderek artmakta ve insanların ne denli panik ve hazırlıklı olduğunu anlatmaktadır. Datayı doğru okumak bu noktada çok önemli.

Analiz, virüs Avrupa ve Kuzey Amerika’ya doğru ilerledikçe, önceki haftalardaki kapsama alanındaki hızlı değişimleri göstermekle birlikte hükümet ve kuruluşların hızla değişen bir konuda iletişim kurma zorunluluklarını göstermektedir.

Kaan Halhün

https://www.prweek.com/uk