Küresel ve yerel pek çok toplumsal sorunun olduğu dünyamızda, markalar hizmet ettikleri toplumlarda fark yaratabilmek adına sosyal farkındalık üzerine kurulu kampanyalar oluşturuyorlar. En yakını corona virüs olmak üzere pek çok sorunumuz mevcut ve bununla ilgili farkındalık yaratmak, toplumu bilinçlendirmek ve sorunlara kısmen de olsa çözüm sunabilmek adına markalar farklı kampanyalar üretiyor.

Sosyal farkındalık amacıyla yaratılan kampanyalar genel olarak küresel krizlere ve toplumsal temel problemlere dayanıyor. Küresel anlamda iklim değişikliği önemli bir yer edinirken, yerel anlamda ise gelir eşitsizliği, kadın hakları gibi konular popüler hale geliyor.

McDonalds, dünyayı tehdit eden ve hızla yayılan corona virüs salgını için logosunda değişiklik yaparak insanlara evlerinde kalmaları gerektiğini ve sosyal uzaklaşmanın önemini vurgulamaya çalışıyor. Logosunda bulunan “M” harfini ikiye bölen McDonalds, böylece insanların uzak durması gerekliliğine dikkat çekiyor. Bu kampanya ile sosyal farkındalık yaratan McDonalds, halkı bilgilendirerek, toplumsal sorunlara verdiği önemi gösteriyor.

Benzer şekilde Yemeksepeti’nin Banabi uygulaması da 22 Mart Dünya Su günü için yaptığı kampanya ile sistem üzerinden verilecek her su siparişi için Afrika’da susuz bölgelerde 1 adet su kuyusu açtıracağını duyurdu. Milyonlarca insanın su sorunları yaşadığı Afrika’ya katkı yaparak aslında dünyanın tek bir yer olduğunu gösteren ve bu duruma da dikkat çeken Banabi, ayrıca corona virüsünün de kirli su ile yayılabileceğini de belirtiyor.

Markalar var oldukları toplumların sorunlarını görmezden gelemez, buna karşılık, sorunlara proaktif şekilde yaklaşım sergileyen markalar da durumdan asıl kazançlı çıkan taraf oluyor. McDonalds ve Banabi yaptıkları bu çalışmalar ile toplumsal konulara hem dikkat çekip, hem de bunun için bir şeyler yapmış oluyor, bu sayede de toplumun takdirini kazanarak hem markaya hem şirkete önemli bir imaj ve prestij katıyor.

Kaynak: https://pazarlamasyon.com/22-mart-dunya-su-gununde-banabiden-cocuklarin-temiz-su-ihtiyacina-destek/ https://pazarlamasyon.com/mcdonalds-brezilya-sosyal-mesafeyi-vurgulamak-icin-logoyu-degistirdi/