Corona salgınının Türkiye’deki iş gücünü olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Sendikalar ve işçiler işten çıkarmaların yasaklanmasını talep ediyor.

Yayılmayı önleyici tedbirler çerçevesinde dışarı çıkmamıza yönelik uyarılar, aktif ekonomiyi önemli ölçüde sıkıntıya soktu. Bu döngü geçici de olsa üretim potansiyelinin düşmesine, istihdamın daralmasına ve doğal olarak henüz resmi kayıtlara geçmeyen işsizliğe neden oldu. 

COVID-19 salgınına karşı tüm dünyada sağlık tedbirlerinin yanı sıra ekonomik zararları önlemek için tedbir paketleri açıklanıyor. Türkiye de bu doğrultuda 100 milyar TL’lik bir ekonomik tedbir paketi hazırladı. Ancak devletin açıkladığı pakette ücretliler ve kayıt dışı çalışanlara yönelik yeterli önlem yok.

 TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan; açıklanan paketin, istihdamı koruma konusunda yetersiz olduğunu belirtti.

İşsiz sayısı 2 milyonu bulabilir”

Corona gelmeden önce de ciddi bir işsizlik sorunu vardı” diyen Sayan, “Bu salgın işsizlik sorununa tüy dikmiş oldu. Mevcut işsizlerin yarısı kadar daha yeni işsiz beklenebilir. İşsiz sayısı 2 milyonu aşabilir, dolayısıyla işsizlik oranı yüzde 20’yi geçebilir” diyerek istihdam konusundaki düşüncelerini belirtti. 

https://www.dw.com/tr/istihdam-koronavirüs-yüzünden-tehdit-altında/a-52957002