Corona virüsüne karşı ülkeler; maddi yardım, bağış çalışmaları, erzak dağıtımı gibi çeşitli ekonomik önlemler aldı.

Sağlığın yanında ekonomi için de ciddi tehdit oluşturan Corona salgını, dünya genelinde yayılmaya ve vaka sayılarının artmasıyla devam ediyor. Toplumun bazı kesimleri virüs korkusuyla, ilan edilen sokağa çıkma yasakları veya kısıtlamalarla evden çıkmıyor. Bazı kesimleri ise ücretsiz izin kullanıyor, uygun sektörler evden çalışma uygulamasıyla işleyişlerine devam ediyor. Bu hususlarda dünya ekonomisi büyük tehlike altında. Çok sayıda ülke ekonomik krizle boğuşmaya başlamış durumda.

Dünyanın çeşitli ülkeleri, Corona yüzünden olumsuz etkilenen ekonomilerini ayakta tutmak için birbirinden farklı stratejiler geliştirip, uyguluyor.  

   Ülkelerin aldığı bazı ekonomik önlemler:

TÜRKİYE

 Türk hükümeti, ilk önlem olarak ekonomiye 100 milyar TL hacminde destek öngören, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adında bir paket açıklamıştı.

Paket kapsamında bazı erteleme kararları alındı. Belirli sektörlerin KDV ve SGK primleri altışar ay, nakit akışında sıkıntı yaşayan firmaların bankalara olan borçları da üç ay, konaklama vergisi kasım ayına kadar ertelendi. İç havayolu taşımacılığında ise üç ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. 

Türkiye bunlara ek olarak; aldığı yetersiz önlemler ve ücretsiz izin yapan vatandaşların mağduriyetini devlet bütçesinden gidermek yerine, bir bağış kampanyası başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; Corona virüsü kriziyle mücadele için “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında, yedi maaşını kampanyaya bağışladığını açıkladı. Erdoğan, meclise bağlı tüm partileri, milletvekillerini, belediyeleri ve vatandaşları kampanyaya destek vermeye çağırdı. 

Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı da “Maaşını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” sloganıyla bir kampanya başlattı.

ALMANYA

Corona’yla mücadele sürecinde mali yardım paketleri açıklayan ülkelerden biri de Almanya oldu. Açıkladığı 750 milyar Euro değerindeki paket kapsamında, küçük işletmeler, sanatçı ve serbest meslek çalışanları korunuyor. Bu kriterlere giren kişiler, 15 bin Euro’ya kadar maddi yardım alabiliyor. Paket, Alman şirketlerinin yabancılar tarafından devralınmasının engellenmesini amaçlayan önlemleri de içeriyor. 

   Almanya ayrıca, çok önemli ve mağduriyet yaratan durumlardan birinin önüne de geçerek kiracıları güvence alına aldı. Ev sahipleri, kriz nedeniyle kirasını ödeyemeyecek durumda olan kiracıları evden çıkaramıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB), yaklaşık 37 milyar Euro değerinde bir önlem paketi açıkladı. Bu çerçevede, hastane, küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) ve piyasaları destekleyecek bir “Korona Mücadele Yatırım İnisiyatifi” kurulmasına karar verdi. 

800 milyon Euro değerindeki AB Dayanışma Fonu‘nun kapsamına sağlık krizi de dahil edildi. Ayrıca salgından en çok etkilenen üye devletler Brüksel’den yardım alabilecek.

AB bütçesinden 1 milyar Euroda KOBİ’lere nakit akışı sağlanması amacıyla bankalara yönlendirildi. Avrupa Merkez Bankası da AB üyelerine yardım sağlamak için 750 milyar Euro değerinde olan “Pandemi Acil Satın Alma Programı“nı açıkladı.

FRANSA

FransaCorona virüsle mücadele için toplam 345 milyar Euro değerinde bir paket açıkladı. İsteyenlere 300 milyar Euro’ya kadar şirket kredisi vereceklerini duyuran Fransa, bunun yanı sıra 45 milyar Euro da para akışı desteğine ayırdı. Almanya hükümeti gibi Fransa da serbest çalışan vatandaşlara yönelik önlemler aldı.

İTALYA

Corona salgını yüzünden en çok zarar gören ülke olan İtalya, toplam 25 milyar Euro değerinde bir paket açıkladı. Hükümet, Mortgage de dahil olmak üzere borç ödemelerinin salgın boyunca ertelendiğini duyurdu. 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Güncel vaka sayılarına bakıldığında ilk sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri, 2 trilyon Dolar değerinde bir yardım paketi açıkladı. Paket kapsamında, her ABD vatandaşı kişi başı 1200 Dolar olan çek, küçük işletmeler yardım ve holdingler de milyar Dolarlık krediler alabilecek. 

Sağlık sektörüne ve hastanelere 100 milyar Dolar’dan fazla yardım sağlayan ABD, 100 milyar Dolar’dan fazla bir ödeneği de eyalet ve belediyelere aktaracak.

ÇİN

Virüsün ilk ortaya çıktığı ülke ÇinCorona’yla mücadele kapsamında yapılacak mali yardıma yaklaşık 183 milyar Dolar ayırdı. Salgını önlemek dışında; kontrollü harcamaların arttırılması, tıbbi malzeme üretiminin artması, işsizlik sigortasının ödenmesine hız kazandırılması ve vergi indirimleri paket kapsamında yer alıyor.

RUSYA

Rusya, krizle mücadele kapsamında ilk önlemi sağlık çalışanları için aldı. Sağlık sektöründe çalışan tüm bireylerin maaşlarına zam yapıldı. Karantina sürecindeki kişiler hastalık izni uygulamasından faydalanabiliyor. Ayrıca çalışanlarına işsizlik maaşlarını ödeyen yerel yönetimlere destek sağlanıyor.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık81 milyar Dolar değerinde bir ekonomik yardım paketi açıkladı. Bu paket, şirketlerin ve çalışanların korunmasını amaçlıyor. Serbest meslek grubunda çalışanlar da yardımlardan yararlanabilecek.

İRAN

Corona’dan en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İran da Mart-Haziran aylarında 1,5 milyon ihtiyaç sahibi aileye 14-40 Dolar arası nakdi yardım yapılması kararı aldı.

İSVEÇ

İsveç hükümeti, kısa çalışma saatleri, kredi garantileri, vergi indirimleri ve destek paketinden yararlanma kurallarının basitleştirilmesini içeren bir ekonomik destek paketi açıkladı. Ek olarak; İsveç Merkez Bankası, maddi açıdan zorluk yaşayan şirketlere yaklaşık 50 milyar Dolar değerinde kredi imkanı sundu. 

BULGARİSTAN

Avrupa Birliği üyelerinin en yoksulu ama en az borca sahip ülkesi olan BulgaristanCorona’dan etkilenen şirket ve çalışanlara destek amacıyla 2,36 milyar Dolar ek borç alacağını açıkladı. Hükümet, bu şekilde devlete bağlı “Bulgaristan Kalkınma Bankası” üzerinden sıkıntı yaşayan şirketlere destek olurken, çalışanların ücretsiz izin almasına da olanak sağlamış oldu. 

AVUSTRALYA

Avustralya, birden çok teşvik paketi açıkladı. 80 milyar Dolar değerindeki paket, işsizliğin artmasını ve şirketlerin iflas etmesini önlemeyi amaçlıyor. 

Aynı zamanda hükümet; paketin açıklanmasının ardından, 113 bin şirketin yardım başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

ENDONEZYA

2020 bütçesinden 3,78 milyar Dolar değerinde bir yardımın Corona’yla mücadele için aktarılabileceğini açıklayan Endonezya, virüsle mücadeleye daha fazla maddi destek sağlayabilmek için, yeni bir yasal düzenlemeye giderek hükümetin mali yetki alanında değişiklik yapacağını açıkladı. 

İSVİÇRE

 İsviçre, iki ayrı yardım paketi açıkladı. Paketlerin toplam 43 milyar Dolar.

İsviçre Hazinesi; salgının ekonomiye olan olumsuz etkisini kesmek için, kısa vadeli para piyasası araçlarının hacmini 6,24 milyar Dolar’dan, 12,5 milyar Dolar’a çıkardığını duyurdu. Çoğu ülke gibi İsviçre de serbest meslek çalışanlarına da destek sağlamak için önlemler aldı. 

İSRAİL

İsrail yetkilileri, ekonomiyi ayakta tutmak için yaklaşık 22 milyar Dolarlık bir bütçe ayırdıklarını açıkladı. İsrail hükümeti ayrıca; ücretsiz izin, işsizlik maaşları ve özel sektörün desteklenmesi için de önlemler aldı.

KANADA

Mali destek paketi açıklayan ülkeler arasına giren Kanada; paketin 17,5 milyar Amerikan Dolar olduğunu açıkladı. Kanada Kalkınma Bankası, KOBİ’lere de 8,8 milyar Dolar değerinde kredi verecek. Devlet, salgın nedeniyle %30 ve daha fazla zarar edecek şirketlerin çalışanlarının maaş ödemelerini % 75’e kadar karşılayacak. Ek olarak, öğrenci kredi borçları da altı aylığına ertelendi.

HİNDİSTAN

Hindistan da 22,5 milyar Dolarlık bir yardım paketi açıkladı. Paket kapsamında, 800 milyon ihtiyaç sahibi aileye gıda ve nakit desteği yapılacak. Günlük işlerde çalışan bireyler ve küçük işletme sahipleri de paketten yararlanabilecek.

G2O

Group of 20 (G20); 20 Maliye Bakanı, Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor. 

G20 ülkeleri, Corona virüsle mücadelede “ortak cephe” mesajı verip, ülkelerin ticaret bakanları da piyasaları açık tutma ve hayati tıbbi malzeme ve ekipmanın dağıtımını garanti altına almada karar kıldıklarını açıkladı. G20 ülkelerinin Corona’yla mücadele kapsamında aldıkları mali önlemler toplamda 5 trilyon Dolar değerinde. Bu parayla, Afrika ülkeleri başta olmak üzere krizden etkilenen ülkelere destek verileceği açıklandı.

https://www.dw.com/tr/koronavirüse-karşı-hangi-ülke-hangi-ekonomik-önlemi-aldı/a-52969655