Koronavirüsünün etkisi henüz tam anlamı ile ölçümlenemezken, farklı alanlara dayalı olarak bazı veriler paylaşılmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük lokasyon bazlı hizmet sağlayıcılarından olan Google’da kendi hizmetleri üzerinden insanların hareketliliğinde olan değişimi analiz eden bir rapor paylaştı. “Covid-19 Topluluk Hareketliliği Raporu” olarak adlandırılan bu raporda, restoran, alışveriş, park, müze, kütüphane gibi ortak kullanımda olan alanlardaki hareket değişimi ölçümlenerek değişim paylaşılıyor. 

131 ülkenin verilerinin paylaşıldığı raporda Türkiye ise ortalama bir hareketlilik düşüşüne sahip. İtalya ve İspanya gibi yoğun etkilerin görüldüğü yerlerde topluluklara açık alanlarda hareketlilik %94’e varan oranlarda azalmış durumda. Tedbirleri nispeten daha hafif olan Fransa ve İngiltere’de hareketlilik değişimi %85 ile %60 aralığında değişiyor. Amerika ise henüz etkinin az olduğu ülkelerin başında geliyor. Değişimin en çok olduğu alan toplu taşıma ve oran %51 seviyesinde, kamuya açık alanlarda ise değişim %19’da sınırlı kalmış.

Türkiye’nin durumuna göz atarsak, en yüksek değişim alışveriş ve eğlence alanlarında yaşanmış. Devletin getirdiği yasaklar neticesinde restoran ve alışveriş merkezleri kapatıldığı için bu alanda %75’lik hareket azalması var. Yine toplu taşımada %71, kamuya açık alanlarda ise %58 azalma görülüyor. Diğer yandan işyerlerinde %45’lik azalma varken, market ve eczanelerde ise %39’luk bir azalma var. Özellikle market ve eczane alanında Avrupa’lı ülkelere göre ciddi bir fark var ve bu noktada ilerleme kaydedilmesi de gerekiyor.

Kaynak: https://digitalage.com.tr/googledan-turkiyenin-de-yer-aldigi-covid-19-topluluk-hareketliligi-raporu/