Herkesin evlere kapandığı karantina süreci daha önce vakit ayırılamayan kitaplarla buluşmak için en doğru zaman! İnsanların kendilerini dinlediği bu sürecin varoluşsal tarafı bizlere bir öze yöneliş olduğunu gösteriyor. Biz de PR Outlet Plus ekibi olarak siz değerli okuyucularımız için iç dünyanıza ışık tutacak birbirinden güzel 3 kitap önerisi hazırladık.

Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği – Ferhat Jak İçöz

Varoluşçu yaklaşımla hayata dair 40 mesele üzerinde duran ve Sokrates felsefesinden beslenen Psikolog Ferhat Jak, Heidegger ve Sartre’den yaptığı alıntılar ile bu dünyada kendimizden başka evimiz olmadığını söylüyor. Kendilik duygusunun sürekli değişen, dönüşen ve çelişkili bir olgu olduğundan ve bu hayatı daha doygun bir şekilde yaşamak istiyorsak kendimizi ve içinde yaşadığımız dünyayı iyi tanımamız gerektiğinden bahsediyor. Kendimize sorular sorarak ve merak duygusu ile hayatı daha canlı yaşamanın ve akışı yakalamanın mümkün olduğunu, daha uyanık ve farkında bir bilincin insana özgürlük ve hafiflik sağlayacağını okurlarına çok etkileyici bir dille anlatıyor.

Yabancı- Albert Camus

Albert Camus’un (1913-1960) en gizemli ve en sevilen eserlerinden biri olan Yabancı aynı zamanda en çok yabancı dile çevrilen ve hala en çok satan kitabı olarak tanınıyor. Ölüm kavramının egemen olduğu ‘’varlık’’ ın en anlamsız olgularının saçma bir düzensizlik içinde deneyimleyen bu romanın ana kahramanı ‘’Meursault’’ aslında adı olmayan bir ‘’Yabancı’’ ve boş bilinci temsil etmektedir.  Bu kişi gerçeklikte algıladığı şeyleri yapılandıramayan ve yeniden örgütleyemeyen ancak gerçekliğin ekosunu anlamaya çalışan, kayıtsız, edilgen ve eksik bir kimliktir.

Hikâyede yer alan trajedi duygusu okuyucu adeta büyülüyor. Bilinç ile toplum arasındaki çatışmayı çarpıcı bir dille aktaran Camus,  “Mutluluk, bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir,” der.  Gün geçtikçe daha çok sevilmesinin nedeni de ve onunla tanışan kimsenin hayal kırıklığına uğramaması da Camus’un bu denli büyük sevgisinin yansımasıdır.

Özgürlüğe Uçus- Delia Steinberg Guzman

Psikolojik bir hücreye hapsolmuş insan duygularını etkileyici bir dille yorumlauan Delia Steinberg aynı zamanda çok başarılı bir müzisyendir. Okuyucularına sunduğu makalelerde yaşam için doğal ve felsefi bir anlatımla özgürlüğe ulaşmanın yollarından bahsediyor. En çok konuşulan ama insanların bunun uğruna çok az emek verdiği bir kavram özgürlük…  Sokrates’ten günümüze kadar gelen özgürlük,  evrensel ve çok eski bir bilginin anahtarı olan insanın kendini tanıma sanatı ile başlar. Ancak insanın hala en zayıf ve en ihtiyaç duyduğu bir yerdedir.

Guzman bu kitabında okurlarını gerçek sevgi ile kafesimizdeki mahkum kuşun bir kartala dönüşmesi ve kendi kimliğini tanıması için bilinçlendirmeyi amaçlıyor. İnsanın ancak kendi çabasıyla cehaletin demir parmaklıklarından kurtulabilir ve özgürlüğe doğru kanatlanır. Aynı bir kartal gibi en yüksek tepelere, güneşe ve bilgeliğe yaklaşabilir.

Kaynaklar:

https://www.idefix.com/Kitap/Kendin-Olmanin-Dayanilmaz-Hafifligi/Egitim-Basvuru/Psikoloji-Bilimi/urunno=0001856752001

https://www.idefix.com/Kitap/Yabanci/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000064464,

https://www.kitapyurdu.com/kitap/ozgurluge-ucus/381938.html