Türkiye’de market zincirleri hızlı bir biçimde eve servis hizmetlerini geliştirirken, pazardaki dönüşümü ispat eden Getir ve Banabi gibi servislerin öncülüğünde geleneksel bir sektör hızla değişim geçiriyor. Sektörün en büyüklerinden olan Şok, koronavirüs ile birlikte Cepte Şok hizmetine eve teslimatı ekleyerek aslında kriz nedeni ile modelinde eklemeye gitmiş oldu. Benzer şekilde A101’de e-ticaret sitesini açarak dönüşüme katıldı ancak hızlı teslimat özelliklerini henüz aktif etmedi.

Koronavirüs ile gıda perakendeciliğinde hızlı bir dönüşüm devam ediyor. Özellikle Avrupa’da çok yüksek şiddetle devam eden virüs, bölgenin en büyük şirketlerini de ciddi şekilde etkilemiş durumda. Almanya’nın en büyük market işletmecisi Aldi’de farklı ülkelerdeki operasyonlarında online siparişi ve eve teslimatı aktive etti. Yıllık cirosu 50 milyar Euro’nun üzerine olan grubun yaptığı bu hamle sektörde koronavirüsünün yarattığı etkiyi daha iyi gösteriyor.

Pek çok market zinciri koronavirüs nedeni ile işlerin arttığını ifade etse de, içinde bulunduğumuz durum sektör pratiklerinin sorgulanması için bir ortam oluşturdu. Amerika’da Amazon sayesinde gelen eve teslimat devrimi, Avrupa’da ise koronavirüs ile geliyor. Türk firmaların hızlı şekilde adapte olduğu dönüşümler yaygınlaştıkça tüketicilere de kolaylıklar sağlanmaya devam edecek.

Kaynak: https://www.marketingweek.com/aldi-online-grocery-service-coronavirus/