Coronavirüs birçok sektörü etkilediği gibi turizm sektörünü de fazlasıyla etkiledi. Ancak turizm sektörünün önde gelen temsilcilerine göre virüs tehdidi ortadan kalktığında en hızlı toparlanmayı turizm sektörü yaşayacak. Ramazan Bayramı’nın da yoğun geçebileceği öngörülüyor. Turizm işletmelerinin temsilcileri, telekonferans sistemiyle yaptıkları değerlendirmede, sektörün bugünkü durumunu ve gelecek beklentilerini anlattı.

HIS Travel Türkiye Genel Müdürü Emre Özkur bu dönemde en çok karşılaştıkları problemin rezervasyon iptalleri olduğunu söyledi. Salgının dünya turizmi gibi küresel çalışan acenteleri de etkilediğine dikkat çekerek, turistlerin izolasyon ve sağlık konularında artık daha titiz davranacağını vurguladı.

Turizm teknoloji yazılımları alanında çalışan SAN TSG Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türk de Coronavirüs salgını ile beraber turizmin eskisi gibi olmayacağını, bu sebeple yeni iş modellerine uygun yazılımlar için çalışılması gerektiğini bildirdi.

Yaşanan bazı krizler sonrasında yaşam biçimlerimizin değişmesinden dolayı çoğu sektörde yeni uygulamalar gözlemleyebiliyoruz. Örneğin ABD’de yaşanan 11 Eylül krizinden sonra havacılıkta güvenlik adına birçok yeni uygulama getirilmişti. Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, salgın sonrasında da buna benzer yeni uygulamalar getirebileceğini iletti.

Eski yıllarda olduğu gibi bir verimlilik beklemese de turizm sektörü yetkilileri sektörün önemli ölçüde canlanacağını öngörüyor ve bu konuda çok umutlu.

Kaynak1

Kaynak2