Coronavirus dünyayı etkisi altına aldığından beri tüm dünyada hayat değişti. Covid-19 un en büyük etkisi tüketim alışkanlıklarımızda olduğu söylenebilir.

Araştırma şirketi Nielsen, Covid-19 un gündemine ilişkin perakende ve alışverişçi içgörülerini paylaştı. Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Türkiye’yi  de etkisi altına alan Coronavirus  sonrası beş haftalık etkisini şu şekilde açıklıyor. Hızlı tüketim ürünleri satışlarının pandemi den önce de büyüdüğünü belirtti. Ayrıca pandemi ile birlikte gelen sosyal izolasyon ve karantina uygulamaları ile perakendedeki tüketimi hızlandırdı. İlk vaka açıklanmasından sonra geçen 5 haftanın online alışverişin kaydettiği büyüme %171 orana ulaştı.

Pandemi döneminde online alışveriş kanallarından en hızlı büyüyen kategoriler arasında temizlik malzemeleri, saç boyası, hijyenik ped gibi kategoriler oldu. Tüketicinin en çok hijyene önem verdiği bu dönemlerde temizlik malzemelerinin yanı sıra kişisel bakım ürünlerindeki artış sonucu ile evde ihtiyaçlarını gidermeye başladıkları görüldü

Ayrıca diğer önemli konulardan biri de dışarıdan yemek yemek. %28 oran ile tüketiciler pandemi sonrası dışarıda yemek yemeyeceğini belirtiyor. 

Evdeki izolasyon döneminde dışarıdan yemek yemeyen insanlar kendi ihtiyaçlarını üretmeye başladılar. Durum böyleyken dışarıdan hazır gıda almayan tüketici pandemi sonrasında da dışarıda yemek yemeyeceklerini belirtiyor. Online alışveriş artık herkesin tercih ettiği daha steril geldiği bir ortama dönüştü. Tüketicilerin gerek sağlık endişesi gerekse yeni keşfettiği ve keyif almaya başladığı bu rutinlerden kopmayı tercih etmeyecek olması nedeniyle bu yeni yaşam tarzının da “yeni normal”in bir parçası olması beklentiler arasında. 

 Tüketicinin bilinç altında uzunca bir dönem “sağlık”, “bağışıklık” ve “hijyen” gibi konular olacak. Nielsen, Bases in coronavirüs pandemi sürecinde 15 ülkede yaptığı araştırma sonuçları gösteriyor ki önümüzdeki dönemlerde tüketiciler temizlik, bakteri mikrop öldürme, hijyen sağlama bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz gibi başlıklar çok fazla aranacak. Ayrıca hayatını sadeleştirmek isteyenlerin ve ailesinin değerini anlayanların sayısı hiç de az değil.

Kaynak için Tıklayınız.