İspanyada aktif olarak çalışmakta olan Airbus şirketlerini güçlerini birleştirerek tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisine karşı 3D baskı yüz koruyucu siperlik üretmeye başladılar. 7/24 aktif bir şekilde çalışan 20’den fazla 3D yazıcıların ürettiği binlerce yüz koruyucu siperlik başta İspanya Airbus şirketleri yakınlarındaki hastaneler olmak üzere İspanya’nın birçok yerine dağıtılmaya başlandı. 

PLA plastikleri kullanarak üretilen yüz koruyucu siperlikler ayrıca patentli bir tasarıma sahiptir. Getafe, Madrid’te Airbus Protospace Başkanı Alvaro Jara:

· “İşimi sevmemin nedenlerinden biri de gelişmiş tasarım ve hızlı üretim için sahip olduğumuz bu yetenektir. Bir gecede, havacılıktan tıbbi ekipman konseptinden geçiş yaptık. Gerçekten bunun pandemiye karşı mücadelede büyük bir fark yarattığına inanıyorum. Airbus’ın bu projesinde gece gündüz çalışan ekiplerimizle gurur duyuyorum” 

İfadelerini kullanarak yaptıkları işin önemini de bu şekilde vurgulamıştır. 

page1image21897136
Şekil 1 Airbus 3D Baskı Siperlik

   Pandemi sürecinin başlarında tüm dünyada en çok etkilenen yerler arasında olan İspanya Hükümeti tarafından, 29 Mart itibari ile birinci dereceden öneme sahip olmayan üretimlerin durudurulma kararının alınmasının ardından Airbus çoğu yerde üretimini durdurmuştu. Ancak çalışanları ile birlikte Airbus, giriştiği 3D siperlik üretme işini asla durdurmamış ve bu süreçte tamamen üretime son derece önem vermiştir. 

   

Airbus Almanya Da Dâhil Oldu 

Ayrıca Airbus İspanya’nın bu projesine Airbus Almanya da katılmıştır. Airbus Protospace Almanya ve Stade’deki Airbus Kompozit Teknoloji Merkezi (CTC) üretilen 3D yüz koruyucu siperlerin taşınması toplanması ve dağıtılmasıkonusunda ciddi destekler vermiştir. 

    İspanya’daki Airbus çalışanları, yenilikçi 3D baskı teknolojisini kullanarak koruyucu yüz maskeleri için vizör çerçeveleri yapmak üzere günün her saati çalışıyor. Bu aktivite, Airbus’ın Çin’den yaptığı ulaşım uçuşları serisini tamamlıyor – hastanelere ve sağlık çalışanlarına tedarik için Avrupa’ya milyonlarca yüz maskesi taşıyor. 

Bugün, potansiyel olarak uyumlu aksesuarların eklenmesiyle birlikte bu benzersiz tasarım, hastalara kritik olmayan solunum yardımı sağlama ve Avrupa’daki hastanelerde sağlık profesyonellerini korumaya yardımcı olma konusunda gerçek bir umut vaat gösteriyor. Airbus Humanity Lab proje ekibi, bir sağlık krizi sırasında Decathlon Easybreath şnorkel maskesinin kullanım şeklini dönüştürebilecek 3D baskılı adaptör prototiplerini de geliştirmek için endüstri oyuncularını bir araya getirmeye hazırlanıyor.