Dünyanın en büyük perakende şirketi Walmart, kendisine ait alışveriş alanlarının toplumsal sosyalleşme adına kullanılabilir alanlar haline getirileceğini açıkladı. Özellikle Amerika’da başlayan ve pek çok AVM’nin hayalet alanlar haline döndüğü son aylarda, internet alışverişinin güçlenmesi ile dönüşüm gerekli hale geliyor. Markaların dijital alanlara yatırım yapması ve verimsizleşen AVM’lerden ayrılması ile boşalan AVM’ler hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Wallmart’ın iş modeli de mağaza içi alışverişlere dayandığı için, benzer bir sorunla karşılaşmadan kendisini yeni düzene adapte etmek istiyor. Şirket aldığı karar ile perakende alanları içerisinde insanların zaman harcayabileceği, sosyal etkinliklerin düzenlenebileceği alanlar yaratarak, daha fazla insanı çekmeyi amaçlıyor. Bu sayede atıl alanları daha iyi kullanma ve toplum için buluşma noktası haline gelmek isteniyor. Şirket bu alanların dönüşümü için büyük bir bütçe ayırdığını açıklarken, 5 yıl içerisinde tüm şubelerinde sosyal alanların tamamlanacağını belirtti.

AVM’lerin ve fiziksel mağazaların hayata devam edebilmesi için benzer önlemleri alması gerekiyor. Türkiye’de de yoğun bir alışveriş merkezi nüfusu olduğu için gelecekte benzer deneyimlerin ortaya çıkması mümkü. Hali hazırda bazı AVM’ler ofise dönüşürken, bazıları ise toplumsal alan yaratılması için değişime başladı bile.

Kaynak: https://www.marketingdive.com/news/walmart-again-turns-to-parking-lots-for-family-friendly-experiences/586995/