Görsel içerik insanlar için eğlenceli ve etkileyici bir çıkış sağlarken. Deneyim herkes için aynı değildir. Nüfusun büyük bir kısmı için bazı içerik türlerine erişilemez. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya nüfusunun yaklaşık% 15’i bir tür engelle yaşıyor. TikTok’ta, işitme engelli kişilerin dahil edilmesi için çok önemli bir unsur olan kapalı açıklamalı alt yazı görmek yaygındır ve iletişimciler, mümkün olduğunca çok insana fayda sağlamak için sosyal medyada alt yazı ve diğer kapsayıcı tasarım uygulamalarını düşünmelidir. İçeriği erişilebilir kılmak için çaba gösterilirse, daha fazla insan bundan keyif alabilir.
Sosyal medya için erişilebilir içerik oluşturmak için beş ipucu:
1. Bir resim açıklaması veya alternatif bir metin sağlayın.
Resim açıklamaları bir fotoğraftaki temel öğeleri açıklarken, alternatif metin (alternatif metin) bir ekran okuyucu aracılığıyla anlatılan görünmez bir açıklamadır. Her ikisi de görme engelli kişilerin bir fotoğrafı daha iyi yorumlamasına olanak tanır. Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn, alternatif resim açıklamaları eklemenin yollarını sunar. Facebook, yüklenen görüntülere otomatik olarak alternatif metin atar, ancak en iyisi oluşturulan metni iki kez kontrol etmek ve gerektiği gibi ayarlamaktır.
2. Video içeriği için açık veya kapalı altyazı ekleyin.
Videolarınıza altyazı eklemek için, bunları manuel olarak veya MixCaptions ve Clipomatic gibi uygulamalarla ekleyebilirsiniz. Facebook Live ve IGTV’de altyazılar otomatik olarak oluşturulur. Açık veya kapalı altyazı, bağlam ekler ve işitme engelli kişilerin video içeriğinin keyfini çıkarmasına olanak tanır.
Başlıklar, kapsayıcı tasarımın herkese nasıl fayda sağladığının en iyi örnekleridir. Altyazılar yalnızca işitme engelli kişilere yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni dil öğrenenlere ve sesi kapalı video izleyen izleyicilere de yardımcı olur. Facebook’taki videoların% 85’i sessiz olarak izlendiğinden, videonuzun sessiz görüntüleme için optimize edildiğinden emin olmak önemlidir.
3. Çok kelimeli hashtagleri CamelCase’e yazın.
Hashtag Lerinizi #LIKETHIS veya #bunun gibi # yazmayın. Bunun yerine, çok kelimeli hashtagleri ekran okuyucularının kelimeleri ayırt etmesini kolaylaştırmak için her kelimenin ilk harfini büyük yapın. CamelCase ayrıca hashtagleri herkes için daha okunaklı hale getirir.
4. Kapsayıcı bir dil kullanın.
Metin yazarken, metninizi önyargı ve sınırlı bakış açılarının varsayımları açısından değerlendirin. Sade, insanların öncelikli olduğu bir dil kullanın ve jargondan kaçının, ancak daha da önemlisi, cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlere bağlı kalın, engelli dilden kaçının ve zihinsel engellerin etkisini küçümsemeyin. Mümkün olduğunda, “burayı tıklayın” demekten kaçının ve bunun yerine kaydolma, daha fazlasını okuma veya abone olma gibi açıklayıcı harekete geçirici mesajlar kullanın.
5. Erişilebilirlik uygulamaları ve kaynaklarına aşina olun.
Kapsayıcı tasarım, erişilebilirliğin temel ilkelerine ilişkin sağlam bir anlayışla başlamalıdır. Çoğu sosyal medya platformunun erişilebilirlik konusunda kılavuzları vardır ve nasıl yapılır, en iyi uygulamalar ve araçlar sunar. Diğer kaynaklar arasında Federal Sosyal Medya Erişilebilirlik Araç Seti ve Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG) 2.0 (web siteleri için yazılmış olmasına rağmen, sosyal medyaya da birçok öneri uygulanabilir) dahildir.
Sosyal medyayı erişilebilir tutmak, dijital topluluğunuzu güçlendirir ve bilgiyi açık ve öz bir şekilde sunmak anlamına gelir. Ve günün sonunda, bu harika bir iletişimci olmanın etkili yollarından biridir.
Kaynak için tıklayınız.