Günümüz tartışması olan sosyal medya içerikli sosyal ikilem dünyanın en çok tercih edilen çevrimiçi dizi film izleme platformu Netflix’te!

Günümüzde birçok insan teknolojinin bize sunmuş olduğu kolaylıklardan faydanıyor. Fakat teknoloji bize bu kadar fırsat sunarken bizden aldıkları da oldukça fazla. Kendimizi özgür hissettiğimiz platformlar aslında bize birileri tarafından sunuluyor. Davis Coombe, Vickie Curtis ve Jeff Orlowski tarafından yazılan The Social Dilemma (Sosyal İkilem), sosyal medyanın günümüzde insanlar üzerindeki tehlikeli etkilerini gözler önüne seriyor. 

Belgeselde ilk olarak vurgulanan birçok sosyal platformlardan; google, instagram, facebook, twitter, youtube, tik tok, gibi çalışma geçmişi olmuş insanlar yer alıyor. Bu platformlar hakkında toplumu negatif etkilediğini ve etik kurallara aykırı işler yapıldığından söz ediliyor. Ayrıca, çalışanlar milyarlarca insanların bu servisleri kullandıklarını ve bu özellikleri geliştiren kişilerinde bile isteye ortaya çıkan platformlara bağımlı olduklarından söz ediliyor. Bunun sonucunda kendileri çocukları belli bir yaşa gelene kadar  bu tarz platformları kullandırmadıklarını ve bildirim kapattıklarını söylüyor ve diğer insanlara tavsiye ediyorlar.

Belgeselde asıl vurgulanmak istenen insanların hayatlarını etkiledikleri vurgulanıyor. Paranın her şeyden ön planda olduğu gerçeği vardır. Asıl amacın insanların davranışlarındaki değişimi düşünce tarzınızı değiştirmek ve bunu aşamalı bir biçimde gerçekleştiriliyor. Bunun dışında insanların kendi kişisel sayfaları olarak gördüğü her şeyin kaydedildiği hatta bir görsele kaç saniye veya dakika baktığı bile kaydedildiği söyleniyor. İnsanların kişisel olarak tüm verilerini kaydedip biliyorlar.

Sanal dünyanın her adımımızı takip ettiği ve kaydettiği gözler önüne serilmiş ve insanların karşısına denk gelerek çıktığı sayfa veya kişiler bile başkaları tarafından  sunulmuştur. Aslında bakıldığında bu bir dayatmadır.The social dilemma (sosyal ikilem) belgeseli bunu detaylı bir şekilde anlatıyor izlemenizi tavsiye ederiz. 

Fragman için Tıklayınız