BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Zümra Çetinler, mezuniyet projesi “Bio’C” ile Hollanda Tasarım Haftası’na (Dutch Design Week) katıldı.  Bu yıl 19’uncusu gerçekleşen etkinlik her yıl Hollanda’nın Eindhoven şehrinde düzenlenirken bu yıl pandemi sebebiyle çevrimiçi gerçekleşiyor.  “Materialized by IsolaDesignDistric”‘in bir parçası olarak yer alan projeye buradan ulaşabilirsiniz.     

Tek kullanımlık plastiklerin yol açtığı zararın inkâr edilemez bir noktaya ulaştığını belirten Zümra Çetinler, projenin amacını şöyle açıklıyor:

“Tek kullanımlık plastiklerin özellikle su ekosistemi üzerinde yarattığı zarar, her türlü canlıyı ve yaşam alanını etkiliyor. Ne yazık ki insanların tek seferlik kullanım alışkanlığının önüne geçmek neredeyse imkânsız hale geldi. Bu nedenle bu alışkanlığı değiştirmek zorunda kalmadan doğaya zarar vermeyen alternatif tek kullanımlık plastikler yaratmayı bir çözüm olarak gördüm. Bu projeyi tek kullanımlık plastik tüketiminin en yaygın alanlarından biri olan paket servis hizmeti veren yiyecek ve içecek yerleri için geliştirdim. Bu yerlerin atıklarını (portakal kabuğu ve soğan zarı gibi) değerlendirerek biyoplastik ten paketleme üretmeyi hedefledim. Bio’c, bu materyalin de potansiyelini kullanarak yeni kullanım şekilleri oluşturmayı hedefleyen, yiyeceklerde kullanılan yardımcı içeriklerin bu paketlere entegre olduğu, bu paketlemeleri kullanmak isteyen restoranların menülerine özel biyoplastik tariflerinin geliştirildiği, üretim metotlarının ve özel paketlemelerin tasarlandığı bir markadır.”

Kaynak İçin Tıklayın