Yeni nesil ödeme yöntemleri sunan PaybyMe, Black Friday’in de dahil olduğu 2020 kasım ayına dair satış verilerini paylaştı. Yayınlanan verilere göre bu yılki işlem adetleri geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 18 işlem hacmi ise yüzde 20 oranında artış görüldüğü belirlendi.

 En önemli ticari günlerden biri olan Black Friday kapsamında; Türkiye’de de “Efsane Kasım”, “Şahane Kasım”, “Efsane Cuma” gibi kampanyalar yapıldı ve büyük E-ticaret sitelerinin öncülüğünde kasım ayı boyunca indirimli satışlar gerçekleştirildi. Tüm dünyada internet işletmeleri için yeni nesil ödeme yöntemlerini kesintisiz ve esnek şekilde sunan lider ödeme servis sağlayıcısı PaybyMe’nin verilerine göre bu yıl işlem adetleri geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 18 artarken; işlem hacmi ise yüzde 20 oranında büyüdü. Mastercard ve Visa kartlarının yanında yerli ödeme yöntemi TROY’un üzerinden geçen işlem adedi yüzde 208, işlem hacmi ise yüzde 342 oranında arttığı açıklandı. İndirimli ürünlerin en çok tercih edildiği ilk üç sektör ise sırasıyla elektronik ürünler, giyim&ayakkabı ve sağlık&kozmetik oldu.

Ortalama işlem tutarı 240 TL

Kasım ayında kullanılan kart türlerine göre; banka kartı kullanımı yüzde 13, kredi kartı kullanımı yüzde 19, prepaid kart kullanımı ise yüzde 207 artış gösterdi. Kredi kartı üzerinden gerçekleştirilen işlem adedi oranı yüzde 57, banka kartından geçen işlem adeti oranı ise yüzde 41,5 (%1.5 Prepaid kart) olarak belirlendi. Dönemin işlem hacimleri karşılaştırıldığında ise kredi kartı ile daha yüksek işlemler gerçekleştirildiği ve, işlem hacminin yüzde 75,7’e çıktığı, ortalama işlem tutarının ise 240 TL olduğu görüldü.

“Ödeme sektöründe güvenilirlik ve hız çok önemli”

 Dijitalin günlük yaşama etkisinin küresel çapta her gün bir kat daha arttığını ve alışveriş alışkanlıkların da bu gelişime paralel olarak değişim göstermeye devam ettiğini söyleyen PaybyMe CEO’su Emre Gürsoy; “Akıllı telefonların ve sosyal medyanın hayatımızın tam ortasına konumlanması, buna bağlı olarak yeni satış ve reklam kanallarının keşfedilmesi, online alışverişin artan popülaritesi ile ödeme sektöründe iki temel unsur öne çıkmaya başladı: Güvenilirlik ve hız. PaybyMe olarak sektördeki 10’uncu yılımızda güvenilirlik ve hız kaslarımızı hem yurtiçi hem de yurt dışında gerçekleştirdiğimiz projelerde kullanıyor, organizasyonlara sadece Türkiye ile sınırlı kalmayarak global pazarda ödeme alabilmeleri konusunda hizmet veriyoruz” dedi.

 Geçen sene bu dönemde sadece Amerika’da yüzde 14 artışla rekor bir sayıya ulaşıldığını ve 189.6 milyon tüketicinin alışveriş yaptığını belirten Gürsoy, “Türkiye ödeme pazarı büyüklüğüne baktığımızda; komşu ve gelişen ülkeler arasında (Rusya, Polonya, Ukrayna, Romanya, Azerbaycan vb.) en fazla kart penetrasyonuna sahip ülke konumundayız. Vatandaşlarımız kişi başı neredeyse 3 karta (2.8) sahip. Bunun en büyük nedenleri arasında; gelişen banka ve ödeme sektörünün ve genç nüfusun etkisi var. Tüketicilerin günlük işlemler için kart kullanımları giderek artıyor. Kartla ödemelerin sayısı 2015-2019 yılları incelendiğinde; 3.8 milyardan, 6.5 milyara yükselerek yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) yüzde 14’e ulaştı” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://www.fortuneturkey.com/islem-hacmi-yuzde-yirmi-buyudu