Pokémon Go’nun 2016’daki muazzam başarılı lansmanını neredeyse hiç kimse kaçırmadı. Bu, merkezi bir Artırılmış Gerçeklik bileşeni içeren ilk video oyunu olmasa da AR’yi kitlelere gerçekten ilk getiren oyun oldu.

Pokémon Go, çığ gibi bir değişim başlattı. Yeni oyun deneyimi ve Pokémon’u yakalamak için dışarı çıkan milyarlarca insan sayesinde geliştiriciler, devam eden trend olan artırılmış gerçekliğe uyum sağlamak için oyunlarını yeniden ayarladılar; sanal dünyaya arkadaşlarını kurtarmak veya Pokémon Go’yu yakalamak için bir karakter olarak girme düşüncesi, oyuncularda inanılmaz bir heyecan yarattı.

Sonuç olarak, oyun geliştiriciler, oyuncuları oyunların sanal dünyasına tanıtmak için yeni ve yenilikçi yollar üzerinde çalıştılar. Yıllar içinde, oyun teknolojisindeki birçok yenilik, daha gerçekçi ortamların 360 derecelik görünümlerini ve kontroller aracılığıyla dokunsal geri bildirimi eklendi.

Artırılmış Gerçeklik bu teknolojiyi bir adım daha ileri götürür ve oyuncuları içinde bulundukları fantezi dünyasında heyecanlandırabilir. Pokémon Go, Pokémon’un gerçek dünya ile etkileşime girmesine yardımcı olan mükemmel bir AR örneğidir.

Sadece fantastik karakterleri yakalamak, uzaylılarla savaşmak ve hatta gelişmiş gerçek dünyada bir krallığı savunmak için bir akıllı telefona ve AR kulaklığa sahip olmanız yeterli.

Ancak, AR oyunlarında Pokemon Go’dan daha fazlası var…

Ø  Minecraft Earth

Microsoft, bloklu yapı setini gerçek dünyaya getiren yeni bir mobil oyun olan Minecraft Earth’ü duyurdu. Minecraft Earth, burada tek kişilik deneyimi paylaşılan bir deneyime dönüştürmek için AR kullanır.

Bu, oyuncu olarak, akşamları tek başınıza veya arkadaşlarınızla birlikte oynadığınızda doğrudan Çalışma ya da mutfak masanızın üzerine bir şeyler inşa edebileceğiniz ve daha sonra binalarınızı ne zaman olursa olsun dış dünyaya yerleştirebileceğiniz anlamına gelir.

Platform hala geliştirme aşamasındadır ancak Microsoft’a göre, 2019 yaz aylarında sınırlı bir beta sürümü kullanıma sunuldu ve Minecraft Earth hem iOS hem de Android’de ücretsiz olarak oynanabildi. 

Ø  Conker

Conker geleneksel olarak oyunda ilerlemek için koşup çeşitli engellerin üzerinden atlayan bilge bir kemirgenin oynadığı bir “platform” oyun serisiydi.

Bu oyun AR’de hala geçerli olacak, ancak “engeller” gerçek hayattaki nesneler olacak. Oyuncular eşyalar toplayacak, kötülerle savaşacak ve masalarda, duvarlarda ve hatta muhtemelen tavanda ve ince havada koşacaklar.

Oyuncular esasen Conker’ın gitmesini istedikleri yere bakıyorlar, karakterinin yanında küçük bir ok kama ile belirtiliyor.

Bu şekilde benzer örneklerle her geçen yıl inanılmaz arttırılmış gerçeklik ile yeni bir yön kazandırılmış oyunlar çıkıyor. Bu gidişle gelecekte dijital oyun dünyası, arttırılmış gerçeklik oyun dünyasına doğru hızlı bir ivme kazanmakta.