Sosyal medya, son on yılda halkla ilişkiler ve pazarlama için en önemli araçlardan biri olarak ortaya çıktı. Hemen hemen tüm orta ve büyük ölçekli işletmeler ve diğer kuruluşlar için bir sosyal medya varlığı gereklidir; bazı girişimciler PR ve pazarlama için neredeyse tamamen sosyal medyaya güveniyor.

Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları olgunlaştıkça, gelecekleri konusundaki tartışmalar büyüyor. Platformlar sahte haberler, gizlilik ve veri güvenliği konusunda artan sorunlarla karşılaştı.

Bazı uzmanlar sosyal medyanın zirveyi geçtiğini söylüyor. İnsanların sosyal medyada daha az zaman geçireceğini ve daha az ağa katılacağını tahmin ediyorlar. Ne olursa olsun, sosyal medya gelişecek. Ağlar egemenlik için yarışacak ve belki de hayatta kalmak için savaşacak. Bunu akılda tutarak, 2020’de izlenecek sosyal medya pazarlamasının dört yönü:

Sosyal Medya Ticaretinin Büyümesi

Yakın zamana kadar, tüketiciler sosyal e-ticareti benimseme konusunda isteksizdi. Amazon gibi doğrudan e-ticaret sitelerinin ve pek çok perakendecinin sadece bir tıklama uzağındaki rahatlığıyla satın alma davranışını değiştirmek için çok az nedenleri var.

2020’de sofistike sohbetler, sosyal medyada müşterilerle etkileşimi geliştirecek, tüketicilerin endişelerini gidermeye yardımcı olacak ve nihayetinde sosyal ticareti artıracak.Pinterest ve Instagram gibi sosyal medya platformları, doğrudan satın alımları agresif bir şekilde teşvik edecektir. “Şimdi satın al” düğmeleri çoğalacak.

Arkay Marketing & PR’nin kurucusu Lucy Rendler-Kaplan, “Şimdi, sadece birkaç tıklama ile Instagram’da gezinirken beğendiğiniz bir şeyi görmekten kredi kartı bilgilerinizi paylaşmaya ve hemen orada bir satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz,” diyor. “Tüketicilere bu tür bir kolaylık ve hız sunmak, satış huninizi neredeyse yarıya indirebilir.”

Forrester Consulting araştırmasına göre, ankete katılan satış ve pazarlama karar mercilerinin üçte birinden fazlası (% 36) sosyal satışın “gelecekte alıcılarla etkileşim kurmanın varsayılan yolu” olacağına inanıyor. Araştırma, sosyal satışın artan öneminin farkında olarak, işletmelerin sosyal medya dinleme araçlarına daha fazla yatırım yapacağını ve sosyal satış süreçlerini geliştireceğini öngörüyor.

2019’un başlarında yayınlanan GlobalWebIndex sosyal medya trendleri raporuna göre, halihazırda her 10 tüketiciden dördünden fazlası yeni markaları veya ürünleri araştırmak için sosyal ağları kullanıyor. 16 ila 24 yaşındakiler arasında sosyal medya, lider ürün araştırma kanalı olarak arama motorlarını çoktan geride bıraktı. Daha fazla insan, ürünleri araştırmak ve markalarla bağlantı kurmak için sosyal medyaya dönmeye devam edecek.

Daha Fazla Hikaye

Başlangıçta bir SnapChat özelliği olan hikayeler, diğer platformlar tarafından benimsenmiştir. Instagram, Facebook, Skype, Messenger, Facebook ve hatta bazı flört uygulamaları bu özelliği test etti ve kopyaladı.

Birçoğu, profilinize eklenmedikçe 24 saat sonra ortadan kaybolan Instagram Hikayelerini, Y kuşağı için pazarlama için gerekli olan kalıcı “önemli noktalar” olarak görüyor. Instagram Hikayeleri, hikaye anlatmak ve görselleri aktarmak için idealdir. Gönderiler 24 saatten uzun sürmediğinden, standart bir güncelleme kadar gösterişli olmaları gerekmez.

Yalnızca 24 saat boyunca görülebilen Facebook Hikayeleri, yeni bir pazarlama stratejisi sunuyor. Hikayeler, kısa fotoğraf slayt gösterileri veya video koleksiyonları yazılı bilgilerden çok görsel bilgilere dayanır. Pazarlamacılar masaüstlerinden içerik gönderebilir ve düzenleyebilir, bu da daha parlak içerik için fırsat sağlar. Platformdaki organik erişimin azalması ve Facebook’un formatı tanıtma isteği nedeniyle format, pazarlamacılar için özellikle cazip.

Facebook, Hikayelerin alışverişe ve markalarla daha güçlü müşteri ilişkilerine ilham verdiğini iddia ediyor. Facebook sponsorluğundaki bir ankete göre, ankete katılanların% 62’si Hikayelerde gördükten sonra bir marka veya ürünle daha çok ilgilenmeye başladığını söylüyor. Facebook yöneticileri Hikayelerin sosyal medyanın geleceği olduğuna ve platformun bu formatı agresif bir şekilde desteklediğine inanmasına rağmen, bazı kullanıcılar hikayelerin ağda yer almadığını ve kullanıcıların Instagram kullanıcılarından daha eski olma eğiliminde olduğunu düşünüyor.

Hikayeler aracılığıyla etkili pazarlama, yaratıcılık, planlama ve tutarlı paylaşım gerektirir. Biçimde başarılı olmak için, marka yöneticilerinin genç personele daha fazla güvenmesi gerekebilir. Ancak, üst ve orta düzey yöneticiler bu tür bir kontrolden vazgeçmekte zorlanabilir.

Müşteri Servisi

Daha fazla yönetici sosyal medya aracılığıyla müşteri hizmetlerinin önemini anlamaya başladıkça şirketler müşteri hizmetlerini geliştirecek. Sosyal medyada müşteri hizmetleri öncelik haline gelecek.

Selligent Marketing Cloud’a göre, dünya genelindeki neredeyse tüm müşteriler (% 96) müşteri hizmetlerinden 24 saat içinde yanıt bekliyor ve% 90’ı bu zaman çerçevesinde bir çözüm bekliyor. Kuzey Amerika’da tüketicilerin% 43’ü bir saatten kısa sürede yanıt bekliyor ve% 34’ü anında çözüm bekliyor.

Sosyal medya dinleme yoluyla, kuruluşlar müşteri sorularını, yorumlarını ve şikayetlerini neredeyse gerçek zamanlı olarak belirleyebilir ve ardından gerektiğinde hızla yanıt verebilir. Müşteri hizmetlerini veya ürün sorunlarını tespit etmek ve hızlı ve profesyonel bir şekilde yanıt vermek, sorunları yayılmadan ve bir halkla ilişkiler krizine dönüşmeden önce yayabilir. Sosyal medyayı dinlemeyen kuruluşlar yavaş yanıt verir veya hiç yanıt vermez, müşterileri yabancılaştırır ve PR sorunlarının riskini artırır.

Uzmanlar, şirketleri tüketicilerin gizlilik endişelerine saygı göstermeye çağırıyor. Tüketici geri bildirimlerini ve tercihlerini isteyin ve bunlara saygı gösterin. Çoğu müşteri markalarla isteyerek etkileşimde bulunsa da, marka temsilcileri ilk adımı attığında veya gereksiz kişisel bilgilere ihtiyaç duyduğunda bunu müdahaleci buluyorlar.

Müşteriler hangi departmanla etkileşimde bulundukları umurunda değil. Sadece kusursuz bir deneyim istiyorlar. Gelişmiş bir platform aracılığıyla pazarlama, satış ve müşteri hizmetlerini birbirine bağlayan kuruluşlar, müşteri deneyimini iyileştirebilir.

Mesajlaşma uygulamaları

Facebook Messenger, WhatsApp ve WeChat gibi mesajlaşma uygulamalarının kullanımı artacaktır. Organik sosyal medya erişimi azalmaya devam ettikçe, daha fazla pazarlamacı kitlelerle bağlantı kurmak için mesajlaşma uygulamalarını deneyecek. Artık daha fazla pazarlamacı, mesajlaşma uygulamalarının geleneksel sosyal ağlardan veya diğer pazarlama biçimlerinden daha kişisel ve doğrudan bir iletişim biçimi sağladığına inanıyor.

Ana kullanımlar, müşteri hizmetleri, dahili iletişimler ve testler, etkileşimli oyunlar ve öneriler ve ipuçları gibi müşteri katılım tekniklerini içerecektir. Ek olarak, daha fazla yayıncı mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla içeriği tanıtmayı ve abonelikler kazanmayı planlıyor

Mesajlaşma uygulamalarının halkla ilişkiler ve pazarlama fırsatlarından yararlanmak için, işletmeler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar Facebook Sayfalarında Facebook Messenger’ı etkinleştirilmelidir. Müşterileri mesajlaşma uygulamalarına yönlendirmek için web sitenize eklentiler ekleyin. Sosyal medyada müşteri hizmetleri sorgularını kolaylaştırmak için mesajlaşma uygulamalarını kullanın.

Convince & Convert Topluluk Yöneticisi Christin Kardos, “Sosyal medya eskisi gibi değil ve en başarılı sosyal medya pazarlamacıları stratejilerini müşterilerin nerede olduklarına ve nasıl iletişim kurmak istediklerine göre geliştirecekler” diyor.

Kaynak için tıklayınız.