Bugüne kadar, uzun yıllardır dünyamız için büyük bir sorun teşkil eden ve her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşan iklim krizine dikkat çekmek amacıyla yapılan birçok sosyal sorumluluk ve farkındalık uygulamalarına çokça şahit olduk. Özellikle geçtiğimiz yıl Fin gazetesi Helsingin Sanomat ve Fin reklam ajansı olan TBWA\Helsinki tarafından G20 liderlerine iklim değişikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını hatırlatmak ve farkındalık yaratmak amacıyla mürekkeplerinin, karbondioksitten üretildiği özel tasarım kalemler hediye edilmesinin ardından bu yıl da değişik bir uygulama ile iklim değişikliğine dikkat çekilmek istendi.

Reklam ajansı TBWA\Helsinki ve tasarımcılar Eino Korkala ve Daniel Coull tarafından iklim değişikliğinin artması ile eriyen buzulları hatırlatan, yıllara göre gittikçe incelerek değişen fontlar tasarlandı. National Snow and Ice Data Center ‘ın 1979 ve 2019 yılları arasındaki verilerinden yola çıkarak o günlerden bugüne kadar olan iklim değişikliği, yazıların kalınlığına yansıtıldı. 1979 yılındaki yazı kalınlığının fazla olduğu fontlarda, 2019 yılındaki yazı kalınlıkları çok daha ince olarak tasarlandı. Ayrıca 2050 senesine kadar iklim değişikliğinin getireceği kötü etkilerin de tahmin edilmesi ile, buzulların daha da eriyerek yok olacağının fark edilmesi için 2050 senesine denk gelen yazı fontları neredeyse okunmayacak kadar ince hale getirildi. Hacim kaybeden bu ‘’climate change’’ başlıklarının kaderi ise buzulların eriyip erimemesine bağlı.

Helsingin Sanomat gazetesi, bu fontu 1979 – 2020 yılları arasında yayınladığı iklim değişikliği konusuna değinen makalelerde kullanıyor. Ayrıca gelecekte bu konu ile ilgili yazılan makalelerde de bu font kullanılmaya devam edilecek. Bu farkındalık uygulaması için hazırlanan videoda da ayrıca ‘’future?’’ yazısı da gelecek senelere göre incelip okunmayacak bir hal alıyor. Helsingin Sanomat Art Direktörü Tuomas Jääskeläinen, iklim değişikliği konusunun ciddiyetini somut ve anlaşılır bir biçimde desteklemek istediklerini, fontu ücretsiz kullanıma açarak başka yerlerde de kullanıldığını görmek istediklerini belirtti. İklim değişikliği fontuna ise buradan ücretsiz bir şekilde ulaşılabiliyor. 

Kaynak: https://mediacat.com/iklim-kriziyle-sekillenen-font/