Instagram, son sekiz yıldır Facebook’tan bağımsızlığını korumaya çalışıyordu ancak 2020’de bu durum sona erdi.

Instagram, doğası gereği tamamen Facebook’a özgü bazı özellikleri kullanıcısına sundu. Büyük ölçüde, uygulamayı daha uzun süre kullanmamızı sağlamaya odaklandı. Bunu Instagram’ın Facebook’un en kötü eğilimine yenik düştüğü an olarak görmemek hepimiz için zor diyebiliriz. Her ne pahasına olursa olsun büyümeye odaklanmak, kullanımı keyifsiz bir ürün yapmak anlamına gelse bile…

Instagram ve Facebook Büyüme Geliştirmeleri

  • Facebook Messenger, Instagram DM’lerine entegre edildi, beat-for-beat TikTok klonu oluşturuldu ve uygulama içinde kendine özel bir bölüm verildi. Birincil “fotoğraf yayınla” düğmesi bir köşeye sıkıştırıldı ve tüm sekme alışveriş yapmak için özel olarak ayrıldı.
  • En çarpıcı değişiklik, uygulamanın daha az öne çıkan klasik fotoğraf paylaşılan menüsünde yapılan bir değişiklikti. Instagram artık, arkadaşlarınızın koyduğu resimlerin üzerinden geçtiğinizde, algoritmik olarak önerilen sonsuz bir gönderi satırı sunmaya başladı.

Bu basit bir büyüme hamlesidir (bkz: Facebook haber hikayelerini ve herhangi bir arkadaşının babasının siyasi grup gönderisini Haber Kaynağınıza enjekte ediyor), ancak bu Instagram’ın on yıldır kaçındığı türden ucuz bir numaraydı. Fakat şirketin el değiştirmesi ile ilk gerçekleştirilen değişikliklerden birisi oldu. Uygulamada geçirilen her zamanın “olumlu ve kasıtlı olması gerektiğini” söyleyen Instagram’ın kurucu CEO’su Kevin Systrom tarafından özetlenen bu hedefe çok bariz bir şekilde aykırı görünüyor. O zamanlar Instagram, feed’deki yeni gönderileriniz bittiğinde size uygulamayı kapatabileceğiniz ve başka bir şeye geçebileceğiniz konusunda hafif bir dürtü olarak hizmet eden bir uyarı ekliyordu.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Instagram’ın yükselişinin bir kroniği olan Sarah Frier’ın No Filter kitabında detaylandırıldığı üzere, şirketten ayrılmaya yönelik ilk sözüne rağmen, özünde Facebook gibi bir yapı oluşturmak için yıllar içinde Instagram üzerinde giderek artan bir baskı uyguladı. Baskı, Instagram’ın kurucu ortaklarının 2018’in sonlarında kapıdan çıkmalarıyla doruğa ulaştı ve yerlerini daha önce Facebook Haber Kaynağını yöneten Adam Mosseri aldı. 

Uygulama 2019 yılında çoğunlukla sessiz sakin ilerlerken birden kamera arayüzünü değiştirdi, verilerini sır gibi saklamaya başladı. Perde arkasında Instagram’ın en üst düzey koltuklarında önemli bir sarsıntı yaşandı ve buda nedendir bilinmez kamuoyuna olumlu yansıdı, daha fazla sipariş alındı.