“Sosyal Sorumluluk Sahibi Şirket” nedir?

Sosyal sorumluluk sahibi şirketler konumlarını ve kaynaklarını hissedarlarını memnun etmekten ve kâr oranlarını yükseltmekten daha fazlası için kullanırlar. Sosyal değişime odaklanan, başarısını yerel ve küresel topluluklarla paylaşan bir iş modeli üzerinde çalışırlar.

Bu, sosyal açıdan sorumlu şirketlerin kârla ilgilenmedikleri anlamına gelmez (muhtemelen kâr amacı güden şirketler için en sürdürülebilir adım değildir). Hayır – şirketler sadece fayda sağladıkları toplumların refahı üzerinde olumlu bir etki yaratma sorumluluklarını benimsiyorlar ve bu yükümlülüğü işlerinin liflerine dokuyorlar. En azından yaptıkları sosyal sorumluluk projeleri ile. Peki gerçekten bir şirketin sorumlu davrandığını ve farkındalık oluşturmak istediği nasıl anlaşılır?

Resmin tamamına bakın!

Bir şirket sosyal açıdan sorumlu bir çerçeveyi “taahhüt ettiğinde”, bu tam olarak net olmalıdır, kapsamı ve çerçevesi belli olmalıdır. Taahhüt, şirketin özüne bağlıdır. Ve tabii ki de olmalı! Bir şirket çevre bilincine sahip olduğunu söylerse, bu aslında zehirli kimyasalları yerel nehirlere döktüğünü kastettiğini güç kaybeder, ancak emin olun, bir CSR (kurumsal sosyal sorumluluk) programı vardır veya geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanırlar. Kısacası tutarlı olurlar.

Sosyal açıdan sorumlu şirketler, misyonu baştan sona somutlaştırır. Bir şirket, tek bir sürdürülebilir gömlek hattı oluşturarak giysilerinin sürdürülebilir gelişimini taahhüt ederse, bu sosyal açıdan sorumlu bir şirket mi yoksa sadece pazarlama mı? Olduğu belki tartışılabilir. Sosyal sorumluluk, sadece iş uygulamalarının parıltısı olamaz. Bu bir yaşam tarzı olmalıdır.

Sertifikalar

“Kurumsal yurttaşlık” ifadesi iyi bir ifade gibi görünebilir, ancak etiketi meşrulaştıran herhangi bir şey var mı? Bir şirketin gerçek anlaşma olduğunu ima eden çeşitli sertifikalar vardır ve çoğu sosyal sorumluluk şirketi aslında bunlardan birkaçına sahip olacaktır. Belki de en katı zeminde B Birliği vardır. B Corp sertifikalı şirketlerin “kararlarının çalışanları, müşterileri, tedarikçileri, toplulukları ve çevre üzerindeki etkisini yasal olarak değerlendirmesi gerekir.”

Sertifikalı B Birliği üyeleri, çevresel ve sosyal açıdan sorumlu kabul edilmek için katı standartları karşılamalıdır. Sertifikasyon süreci, kuruluşun büyüklüğüne bağlı olarak birkaç ay sürebilir.

Bir şirketin çabalarının meşruiyetini vurgulayan başka sertifikalar da vardır. Örneğin, Climate Neutral Sertifikalı şirketler “tüm markaların karbon ayak izlerini ölçmesi, yapabileceklerini azaltması ve geri kalanını dengelemesi” misyonunu taahhüt ediyor. Pek çok şirket, şirketlerin brüt satışlarının %1’ini çevresel çözümlere bağışladığı Planet ittifakının (Grow Ensemble gibi!) %1’ine de katılmıştır.

Bu hareketlerden herhangi biri için üyelik sertifikasyon sürecinden sonra, bu kuruluşların sertifika logosunu kullanmalarına izin verilir – bu nedenle gözlerinizi dört açın ve gerçek sosyal sorumluları hemen fark edin, doğru yere yatırım yapın!