MUMBAI: Hindistan şirketleri, hükümetin çalışanları aşılamak için dağıtılan kurumsal sosyal sorumluluk (CSR) fonlarını onaylamasını ve düzenleyici onaylar onaylandıktan sonra aşıyı seçmelerine izin vermesini istiyor. Bu kapsamda Covid-19 aşılama güdüsünün genişlemesi amacıyla kamu-özel ortaklığı için ideal bir senaryo olacağını dile getiren bir öneri dile getirildi.

Öneri, 30 karor (nüfusun% 22’si) öncelikli bireylerin Ağustos 2021’e kadar ve 2022’nin sonuna kadar 50 crore daha aşılanacağını tahmin eden endüstri derneği FICCI ve danışmanlık firması EY’den geldi.

Aralık 2020 başlarında yayınlanan ‘Hindistan’ı Korumak: COVID-19’a karşı aşılama için Kamu-Özel Ortaklığı’ başlıklı bir çalışma da aşı için ödeme yapma becerisine sahip olan ve buna istekli olan kişilerin hükümete bakılmaksızın bunu yapmalarına izin verilmesini tavsiye etti. 

Apollo Hastaneleri’nin ortak doktoru olan FICCI Başkanı Sangeeta Reddy, bu bağlamda “Hindistan aşı üretimi ve dağıtımı için bir güç merkezi iken, bir milyardan fazla insanı aşılamak bir ilk ve mevcut kapasitelerin son derece hızlı bir şekilde ölçeklendirmesini gerektiren göz korkutucu bir görev gibi görünüyor” olduğunu dile getirdi.

Hükümet, aşının yayılmasına yardımcı olmak için özel sektörü teşvik etti ve çalışma, özel sağlık hizmetleri endüstrisinden ankete katılanların %81 inin yerel bölgelerdeki ön saflardaki çalışanları aşılamaya istekli olduğunu ve %75 inin yerel topluluklarını aşılamaya istekli olduğunu ortaya koydu.

EY Sağlı gurubunun ortaklarından Kaivaan Movadawala “Aşıyı mümkün olan en kısa sürede üretme, dağıtma ve nüfusa uygulama zorluğu, Hindistan gibi bir ülke için nüfusumuz, coğrafi yayılım ve kentsel ve kırsal alanlardaki ve eyaletler arasındaki çarpık sağlık altyapısı göz önüne alındığında daha da zor.” Şeklinde açıklamalarıyla bu duruma bir ışık tutmuştur.

EY-FICCI raporuna göre, aşı tedariki kontrol edildiği ve bu tür özel sektör kullanımı için hükümet tarafından özel olarak tahsis edildiği sürece, her türlü istiflemenin engellenmesi gerekiyor.

Hindistan’da şu anda ileri gelişme aşamasında olan üç aşı adayı bulunuyor ve bunlardan ikisi Mart ayına kadar 3. aşamaya ulaşıyor. Nüfusun ilk %20’sini aşılama görevi, 1.3 lakh-1.4 lakh (lakh: Hint sayı sistemine göre yüz bin) aşılama merkezleri, aşılama sürecini yürütmek için yaklaşık bir lakh sağlık uzmanı ve aşılama programını desteklemek için iki lakh destek personeli / gönüllü gerektirdiği planlanmaktadır.