Azalan doğal kaynaklarımızın ve küresel ısınmanın getireceği felaketler hakkında her ülkede toplumların bilinçlenmesine yönelik yapılan sosyal sorumluluk faaliyetleri ile, son yıllarda geri dönüşümün önemi ve geri dönüşümlü ürünlerin üretimi ve kullanımı büyük bir artış gösteriyor. Bununla ilgili yapılan en önemli çalışmalardan biri ise plastik atıkların geri dönüştürülüp tekrar kullanıma hazır hale getirilmeleri. Buna örnek olarak pet şişelerin dönüştürülüp tekrar kullanılması uzun yıllardan beri bildiğimiz bir yöntem. Çoğu zaman kağıtların, plastiklerin, camların geri dönüşebilmeleri için onları ayrı şekilde çöp kutularına atmak gibi bireysel olarak doğayı korumaya katkıda bulunabiliyoruz. Fakat bu sefer doğayı koruma ve sürdürülebilirlik konusunda büyük bir adım olacak yeni fikir; plastik atıklardan üretilen tuğlalar.

Kenya merkezli bir sosyal girişim olan ve plastik atıkları yapı malzemelerine dönüştüren Gjenge Makers’ın 29 yaşındaki kurucusu girişimci Nzambi Matee, bu sefer dünyada sürdürülebilirlik açısından çok ses getirecek ve çok yararlı olacak bir fikir ile geldi. 2018’de Kenya’nın başkenti Nairobi’de kurduğu sosyal girişim Gjenge Makers ile o yıldan bu yana birçok atık plastiği yapı malzemelerine dönüştürürken, son zamanlarda bu atıkların dönüşmesiyle her gün ortalama olarak 1500 adet tuğla üretiyor. Aynı zamanda bölgedeki kadınlar için de iş imkanları sunmuş oluyor. Üretilen bu tuğlaların en büyük özelliği yalnızca atık plastiklerden oluşmaları ve normal tuğladan 3 ila 5 kat daha hafif olup, 2 ila 7 kat daha sağlam olmaları. Bu kadar hafif olmaları sayesinde nakliye konusunda da kolaylık sağlanıyor.

Bu tuğlaların üretimi, ilk olarak plastik atıkların eritilmesi ile başlıyor. Eritilen plastiğin makinenin içinde kumla karıştırılmasından sonra, elde edilen macunumsu yapıya bu makinelerde tuğla formu verilerek sıkıştırılıyor. Böylelikle daha hafif ve daha güçlü tuğlalar elde edilmiş oluyor. Bugüne kadar 20 tondan fazla plastik atığından kırmızı, yeşil, kahverengi, mavi gibi çeşitli renkte tuğlalar üretildi ve üretim ekibi önümüzdeki yıllarda bu sayının 50 tona ulaşmasını ve Kenya ve Afrika’yı aşarak, bütün dünyada satışlar yapmayı hedefliyor.

Dönüşüm aşamasının videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: https://sagliklimarkalar.com/haberler/saglikli-girisimler/plastik-atiklardan-uretilen-guclu-ve-hafif-tuglalar/