Arama motorları, algoritmaları üzerinde sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Bu, yıllar önce işe yarayan şeyin bugün artık geçerli olmadığı anlamına gelir. Google her zaman web yöneticilerine SEO için nasıl optimize edileceği konusunda ipuçları verir. Bu tavsiyeye göre hareket etmek, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralamanızı anında iyileştirebilir. İşte dikkate almanız gereken 12 faktör:

1. Temel web verileri

Google Core Web Vitals, Google tarafından 2020 yılında tanıtılan en son kullanıcı merkezli sıralama faktörleridir. Arama robotlarının sayfa deneyimini daha doğru bir şekilde değerlendirmesine ve arama kullanılabilirliğini iyileştirmesine yardımcı olmak için başlatıldı.

Bu ölçümler, yükleme hızının ve sayfa duyarlılığının ötesine geçer ve bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğini ve kullanıcıların onunla ne kadar kısa sürede etkileşime girebileceğini iyileştirmeye çalışırken kullanıcı deneyiminin derinliklerine iner. Core Web Vitals ile ilgili hala birçok cevaplanmamış soru olmasına rağmen, kesin olan bir şey var: Kullanıcı deneyimi SEO’nun geleceğidir.

2. Yüksek kaliteli içerik

İçerik kalitesi, arama motorları için her zaman en önemli öncelik olmuştur ve bu da bunun neden önemli bir sıralama faktörü olduğunu açıklamaktadır. İçeriğinizin öne çıkması ve üst sıralarda yer alması için değerli olması gerekir. Potansiyel müşterilerinizin zihnindeki tüm cevapları önceden tahmin etmeli ve onlarla oldukları yerde buluşmalıdır.

Her organik ziyaretçi, yardıma ihtiyaç duydukları benzersiz bir zorlukla karşı karşıyadır. Bu nedenle, bu sorunlara ayrıntılı yanıtlar veremeyen arama sonuçları en üst sıralarda yer almamalıdır.

Yinelenen, tekrar eden makaleler hiçbir zaman Google veya kullanıcıları tarafından tercih edilmez. Bu nedenle, fazladan yol kat etmeniz ve hedef kitleniz için her şeyi kapsayan makaleler yazmanız gerekiyor. Ayrıca, en son trendlerle güncel tutmak ve okuyucularınıza yeni çözümler sunmak için eski içeriğinizi düzenli olarak yeniden ziyaret etmelisiniz.

Son olarak, yazdığınız her cümle, ziyaretçiyi bir sonrakini okumaya teşvik etmelidir. Bu nedenle, kısa paragraflar ve ifadeler kullanarak makalelerinizi okumayı ve gözden geçirmeyi kolaylaştırın. Web sitenizde modern, zarif bir yazı tipi kullanın ve okunabilirliği arttırmak için metninizin çevresinde bol miktarda beyaz alan bırakın.

3. Meta başlık etiketlerinde anahtar sözcükler

Başlık etiketi, tüm meta etiketlerin en önemlisidir çünkü SEO üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir. Google botlarının sayfanın bağlamını hızlı bir şekilde tanımlamasına ve ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Başlık etiketleri ayrıca herhangi bir arama sonucunun en görünür kısmıdır. Kullanıcıların web sitenize geldiklerinde sahip oldukları ilk izlenimi resmederler. Her sayfa için benzersiz, açıklayıcı bir başlık yazdığınızdan ve uzunluğunu 50-60 karakterden kısa tuttuğunuzdan emin olun. Ardından, tıklamaları ve dönüşümleri artırmak için ana anahtar kelimelerinizi kullanarak tüm başlıkları optimize edin.

4. Backlinking

Backlinkler, markanızı dönüştürecek ve etki alanı otoritenizi artıracak, sektörünüzdeki en büyük rakipleri kolayca geride bırakmanıza olanak sağlayacaktır. Yüksek kaliteli geri bağlantılar, Google’a içeriğinizin değerli ve güvenilir olduğunu söyleyen bir sinyaldir. Arama motorları daha sonra sitenizi SERP’lerde üst sıralarda sıralamak için geri bağlantı profilinize güvenecektir.

Ama burada önemli olan “Beyaz Şapka” kelimesidir. Geri bağlantı, SEO ilerlemenizi geliştirir ve sitenizin daha hızlı sıralanmasına yardımcı olur, ancak yasadışı bir şekilde yapılırsa tam tersi bir etkiye sahip olabilir. “Siyah şapka” bağlantı kurma, etik olmayan uygulamalar yoluyla web sitenize yüksek otorite bağlantıları çekme uygulamasıdır. Örneğin, bir web yöneticisi, sıralamasını yükseltmek için başka bir web sitesinden birkaç geri bağlantı satın alabilir. Bu tür taktikler hızlı sonuçlar verebilir, ancak aldığı sıralamalar çok dar görüşlüdür. Google yasadışı faaliyeti tespit ettiğinde, web siteniz cezalandırılacaktır. Bu nedenle, SEO yolculuğunuzda her zaman beyaz şapka bağlantı kurmaya bağlı kalmalısınız.

5. Niş alaka düzeyi

Uzmanlık, yetki ve güven (E.A.T.) sizi 2021’de rakiplerinizin önüne geçirecek üç önemli faktördür. Arama motorları, belirli bir alanda uzmanlaşmış siteleri tercih eder. Arama yapan kullanıcılara en iyi çözümleri sunmak için yetkili, güvenilir markaları ve uzun yıllara dayanan deneyime sahip işletmeleri tercih ediyorlar.

6. İç bağlantı

Dahili bağlantılar, bağlantı suyunu (etki alanı gücü) bir sayfadan diğerine geçirmenize olanak tanır. Bu, Google’ın önem derecesine göre site hiyerarşinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. İç bağlantı, organize bir yapıyı korumanın ve tüm sayfalarınızı birbirine bağlamanın mükemmel bir yoludur. Bu, ziyaretçilerinizin sayfalarınız arasında kolayca hareket etmelerine izin vererek sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlar.

Etkili bir iç bağlantı yapısı şunun gibi görünebilir:

Otoritesini artırmak için web sitenizde uzun biçimli bir kılavuza bağlantılar oluşturursunuz. Oradan, sayfa sıralamasını yükseltmek için sitenizdeki daha küçük sayfalara bağlanırsınız. Ardından, her şeyi birbirine bağlamak için daha küçük sayfalarınızdan ana sayfanıza giden bağlantılar oluşturacaksınız.

7. Ziyaretçi “sitede geçirilen süre”

Sitede geçirilen süre, bir kullanıcının web sitenizdeki belirli bir sayfaya göz atarken geçirdiği ortalama süredir. Kitleye, arama sorgusuna ve sayfadaki içeriğe göre büyük ölçüde değişir. Bu ölçüm, içerik kalitenizin doğru bir göstergesidir.

Sitenizde geçirilen zamanı artırmak için:

Hedeflenen anahtar kelimeler ve alakalı bilgilerle faydalı içerik ürettiğinizden emin olun.

Ziyaretçilerin ilgisini çekmek için kısa paragraflar ve cümlelerle sayfalarınızın okunaklı olmasını sağlayın.

Basit bir sayfa düzeni ve çok sayıda beyaz alanla ziyaretçinin gözüne önderlik edin.

8. Mobil uyumluluk

Mobil cihaz kullanıcıları bugün çevrimiçi trafiğin% 50’den fazlasını oluşturmaktadır. Yine de bu rakamlar, her yıl% 2 artan benzersiz mobil kullanıcı sayısıyla birlikte artıyor. Google’ın 2019’da mobil öncelikli indekslemeye geçiş yapması kaçınılmazdı. Muhtemelen, mobil cihazlarda çalışmayan bir web sayfasına en son ne zaman rastladığınızı hatırlayamazsınız. Bu, SEO için mobil duyarlılığın önemini göstermelidir.

Sitenizi mobil uyumluluk açısından test etmek için Google’ın ücretsiz Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanabilirsiniz. Sitenizde hızlı bir test çalıştıracak ve düzeltmeniz gereken herhangi bir sorun olup olmadığını size söylemek için sayfalarını analiz edecektir.

9. Sayfa yükleme hızı

Site hızı, sayfalarınızı rakiplerinizden birkaç milisaniye daha iyi olacak şekilde optimize etmekle ilgili değildir. Yine de birkaç saniyenin sıralamalarınız üzerindeki etkisini ihmal edemezsiniz.

Başlangıç ​​olarak, geliştirebileceğiniz yolları belirlemek için site hızınızı test etmeniz gerekir. Neyse ki Google, bunun için ayrıntılı bir rapor oluşturacak ücretsiz PageSpeed ​​Insights aracına sahiptir.

10. SSL

Web siteniz için sağlam bir güvenlik stratejisi olmadan, işletmenizi saldırıya uğrama riskiyle karşı karşıya bırakırsınız. Google, kullanıcılarını böyle bir riske atamaz, bu nedenle güvenli olmayan web siteleri hiçbir zaman SERP’lerin başında olmayacaktır. Alanınızın SSL sertifikası yoksa markanız sıralama potansiyelinin çoğunu kaybeder.

SSL sertifikası ücretsizdir ve birkaç tıklama ile kolayca kurulabilir. Hassas verilerinizi korumanın ve bilgisayar ağlarında gizli tutmanın hızlı bir yoludur.

11. Şema işaretlemesi

Şema biçimlendirmesi, Google’ın ondan zengin bilgiler çıkarmasına yardımcı olmak için sitenize eklediğiniz bir koddur. Sonuçlarınızı rakiplerinize kıyasla öne çıkaracak ve organik tıklama oranlarınızı artıracaktır.

Google, kullanıcı deneyimini iyileştirdiği için şema biçimlendirmesi kullanan web sitelerini tercih eder. Arama algoritmalarının arama yapan kişiye hızlı bir şekilde doğru sonuçlar sağlamasına olanak tanır.

12. URL, başlık etiketleri ve meta açıklamalardaki anahtar kelimeler

Anahtar kelimeler eskisi kadar önemli değil. Sürünen örümceklere bağlam sağlamanın yanı sıra, artık üst düzey bir faktör olarak görülmüyorlar. Yine de, stratejik anahtar kelime yerleşimi, SEO söz konusu olduğunda hala bir fark yaratabilir. Sayfanıza farklı şekilde yerleştirilen anahtar kelimeler de farklı şekilde ele alınır. Örneğin, sayfanızın URL’sine bir anahtar kelime öbeği yerleştirmek, sonucunuzda kullanmaktan çok daha önemlidir. Bunun nedeni, arama algoritmalarının sayfa bağlamınızı daha iyi anlamak için URL’ye yakından bakmasıdır.

Anahtar kelimeleriniz ayrıca başlık etiketlerinizde, meta açıklamalarınızda ve resim açıklamalarınızda tekrar tekrar kullanılmalıdır. Ancak, PR uzmanları dikkat etmelidir: İçeriğinizi anahtar kelimelerle fazla optimize etmek SEO başarınıza zarar verebilir. Anahtar kelimelerinizi aşırı kullanmayın ve makalenizin üslubunu insan kullanıcılar için okuyucu dostu tutun.

Kaynak için tıklayınız.