Geçtiğimiz ay kullanıma açılan bir uygulama olan Clubhouse, çok kısa sürede milyonlarca kullanıcı kazanarak çoğu tarafından beğeni topladı. İlk haftalarda sosyal medyayı ikiye bölen ve beğenenlerinin olduğu kadar, beğenmeyenlerinin de olduğu bu uygulama alışılmışın dışında karşımıza çıktı. Instagram, Twitter, Facebook gibi diğer uygulamalardan çok farklı olarak, sadece sesli sohbet edebilme özelliğinin olması ve herhangi bir fotoğraf ve yazı paylaşılmaması yıllar sonra sosyal medya kullanıcılarının oldukça dikkatini çekti.

Canlı sohbet özelliğinin hakim olduğu bu uygulamada isteyenlerin sadece dinleyici olarak sohbet odalarına katılabilmesi birçok yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle ünlü kişilerin, iş insanlarının, sosyal medya fenomenlerinin, bütün sektörlerde çalışan insanların, öğrencilerin ve isteyen herkesin aynı sohbet odalarında birbirleri ile herhangi bir konu hakkında konuşması, tanışmadan da yeni fikirler tartışarak eleştiri yapabilme imkanı da tanıyor.

Peki bu uygulama nedir? Nasıl kullanılır?

Alpha Exploration Co. yazılım şirketi tarafından geliştirilen Clubhouse şu an sadece IOS işletim sistemi olan telefonlarda indirilebiliyor ve yalnızca davet sistemi ile çalışıyor. Uygulamayı indirdiğinizde sms yolu ile doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra uygulama tarafından beklemeye alınıyorsunuz. Eğer bir tanıdığınız Clubhouse kullanıcısı olarak size davetiye gönderirse, beklemeye alınmadan direkt olarak uygulamaya üye olabiliyorsunuz. Üye olma işlemi tamamlandıktan sonra, her konuda canlı sohbet odaları bulunduğu için seçtiğiniz bir tanesine dinleyici veya konuşmacı olarak katılabiliyorsunuz.

Sohbet odalarında neler konuşuluyor?

Bildiğimiz gibi, çoğunlukla ünlü kişilerin ve fenomenlerin bir anda Clubhouse kullanmaya başlaması ve yapılan sohbetlerin gece başlayıp sabaha kadar sürmesi ile sohbet odalarında birçok konu tartışılıyor. Sohbet odalarının konuları, odaya dahil olmadan önce belirleniyor ve sohbetler bu konu dahilinde yapılıyor. Şimdiye kadar Clubhouse’da en çok ses getiren konulardan biri ise magazin konuları oldu. Bir dizi oyuncusu Clubhouse’da bir sohbet odasındayken ona kendiyle, yaptığı iş ile, oynadığı rol ile ilgili sorular gelebiliyor. Bu soruların cevaplarını da sadece odadaki kişilerin duyması bu uygulamayı cazip kılan nedenlerden bir tanesi. Ayrıca ses kaydı alınamaması, herkesin rahatça konuşabilmesine olanak sağlıyor. Yapılan sohbetler sonrası Instagram ve Twitter’da kimin o geceki sohbetlerde neler konuştuğu ise sızdırılıp magazin konusu haline gelebiliyor.

Sektörler için Clubhouse sohbetleri etkili mi?

Her konudan sohbet odalarının bulunması ve istediğimiz odaya katılıp sadece dinleyici veya istersek konuşmacı olma imkanının olması iş sohbetleri açısından bir avantaj sağlayabilir. Saat sınırı, yaş sınırı ve hiyerarşinin olmadığı, sadece fikir alışverişi amaçlı sohbetler sektörü canlı tutabilir. Bağış gibi belirli bir amaç için açılan odalar, bir kriz anında farklı kişilerin görüşlerini dinlemek ve tartışmak amaçlı açılan odalar daha önce hiçbir uygulamada olmadığı kadar rağbet görebilir ve sektörler için faaliyetler hız kazanabilir. Örneğin, girişimcilik çalışmalarının pandemi döneminde yavaşlaması ve post-pandemi döneminde bunun için atılacak adımların konuşulduğu bir odada girişimcilerin ve girişimci adaylarının tecrübeli kişilerin önerilerini dinlemesi ve karşılıklı olarak soru cevap yapılması, Clubhouse’ı bu noktada diğer sosyal medya uygulamalarından ayırarak kullanıcılara gelişim imkanı tanıyor.

Halkla ilişkiler sektörü için bir yenilik olabilir mi?

Halkla ilişkilerin her sektör ile bir yerden bağlantılı bir departman olması sebebi ile, güncel konular, güncel tartışmalar ve güncel fikirlerin konuşulması açısından Clubhouse bir avantaj olabilir. Her sene İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde Halkla İlişkiler bölümü tarafından düzenlenen seminerlere konuk olan ve mesleği Türkiye’de bu konuma taşımış sayılı duayenlerin ışığında, onların tecrübelerini dinlemek isteyen ve mesleğe dair fikirlerini geliştirmek isteyen kişilerin Clubhouse aracılığıyla ortak noktada buluşması bu sektör için bir yenilik vadediyor. Kriz analizleri, sosyal sorumluluk faaliyetleri, Türkiye’deki ve dünyadaki şirketlerin halkla ilişkiler çalışmalarının yorumlanması gibi konular birçok PR ajansı başkanı tarafından, dijital iletişim alanında bir anda büyük bir kitleye hitap ederek çoğu uygulamadan daha çok etkileşim alan Clubhouse aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Bu konuda halkla ilişkiler sektörü için bir yenilik bizleri bekliyor gibi görünüyor.

Kaynak: https://www.pratolye.com/son-gunlerin-populer-sosyal-medya-uygulamasi-clubhouse