2024 yılına kadar ürünlerinde işlenmemiş polyester kullanımını tamamiyle kaldırmayı hedefleyen Adidas, geri dönüştürme stratejisini ön plana koyarak plastik atık sorunu sona erdirmeye yardımcı olacak yenilikler geliştiriyor. 

Adidas 2021 sonuna kadar ürünlerinde kullandığı tüm polyesterin %60’tan fazlasını geri dönüştürecek. Buna ek olarak, 2030’a kadar tüm operasyonel emisyonlarını %30 azaltacağını ve 2050’ye kadar da iklim-nötr olacağını temin ediyor. 

Çağımızın en büyük sorunu olan plastik, gezegenimiz için kritik eşine geldi. Araştırmalara göre 2050’ye ulaştığımızda okyanuslarımızda balıklardan çok plastik atıklar olacak. Sadece 10 yıl sonra plastik kirliliğinde geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşacağız. Dünya bu noktaya gelmeden yoldan döndürmenin mümkün olduğuna inanan Adidas, yıllardır sürdürdüğü bu mücadeleye yeni yaklaşımlar ekliyor. İnovasyon ve ortaklıklar ile birlikte Adidas, “END PLASTIC WASTE” (PLASTİK ATIĞI DURDUR) için bir taahhütte bulundu. 

Adidas’ın Geri Dönüşüm Yolculuğu 

  • 2020 yılında ilk kez ürünlerinde kullandığı polyesterin yarısından fazlasını geri dönüştüren Adidas, 2024’ten itibaren yalnızca geri dönüştürülmüş polyester kullanmayı planlıyor.
  • 2019’dan bu yana testleri devam eden ilk “Made to be Remade” (Yeniden Yapılmak Üzere Yapıldı) koşu ayakkabısının lansmanını 2021’de gerçekleştirmeyi planlıyor. 
  • Tüketicilerine ulaşırken de plastikten kaçmak isteyen Adidas, plastik poşetleri 2016 yılında mağazalarından kaldırmıştı. Gelecekte ise mağazalara ürün teslim etmek için de geri dönüştürülmüş ambalajlar kullanacak. 
  • İklimi koruma amacıyla hareket eden Adidas, 2030 yılına kadar hem tedarikçilerinden hem de kendi faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını 2017 yılına göre %30 azaltmayı planlıyor. 
  • 2050 yılının gündeminde ise iklim zararsızlığı bulunan Adidas, Almanya’da şirket elektriğinin neredeyse tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. 
  • 2018’den beri daha sürdürülebilir pamuk temin eden Adidas, pamuk ihtiyacının neredeyse tamamını Better Cotton Initiative’den sağlıyor. 

Adidas’ın sahip olduğu bu kararlılık üç kategoride sürdürülebilir ürün yaratma çabalarına odaklanan Üç Döngü Stratejisi ile hayat bulmakta: 

Üç Döngü Stratejisi

Geri Dönüştürülmüş Malzemelerle Üretilen “Geri Dönüştürülmüş Döngü”

2015 yılında Parley for the Oceans ile ortaklık kuran Adidas, plajlardan ve kıyı topluluklarından toplanan geri dönüştürülmüş plastik atıklarından yapılmış ilk koşu ayakkabısını yarattı. Tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ve 2020 başlarında lanse edilen Adidas PRIMEBULE ve PRIMEGREEN, okyanusların kirlenmesini önlemek adına üretildi. 

Yenilenmek Üzere Üretimi Sağlayan “DAİRESEL DÖNGÜ”

2013 yılından beri yeniden yapılacak ürünler üretmek için çalışan Adidas, “Giy, Yıprat, İade Et” tavsiyesi ile bu ürünleri yeni ürünlere dönüştürüyor. Bir ürünün sonu diğerinin başlangıcı oluyor. 

Doğa ile Yapılan “YENİLEYİCİ DÖNGÜ”

Dengeyi yeniden düzenleyen malzemelerle üretilen bir spor giyim çağı oluşturan Adidas, doğal organik elyaflardan öncü bitki bazlı ipliklere uzanan bu hammadde devrimi ile geleceği ve sporcuları ilk sıraya koyuyor. 

Adidas’ın geri dönüşüm yolculuğu ve hedefleri ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın.

Kaynak için tıklayınız.