Pandemi ile birlikte yoğun bir biçimde kullanılmaya başlanan video konferans uygulamaları, kendi içerisinde cinsiyetçi davranışları da yarattı. The Harris Poll firmasının yaptığı araştırmaya göre video konferanslar sırasında kadınların %39’u kameralarını kapatırken, erkeklerin ise yalnızca %25’i aynısını uyguluyor. Ayrıca, kadınlar, erkeklere göre daha fazla kendisine özen göstermeye devam ediyor. Kadınlar, saç, makyaj ve giyim gibi konularda kendilerini daha fazla hazırlarken, erkeklerde ise video konferans için görünüş hazırlığı yapan sayısı çok az. Benzer şekilde, kadınlarda mikrofonu kapatma oranı ise erkeklere göre neredeyse iki kat daha fazla.
Konu ile ilgili yapılan araştırmada, kadınların kamera ve mikrofon kapatmanın yüksek olması, evde farklı işlerle de uğraşma zorunluluğundan kaynaklanıyor. İletişim uzmanı Rebecca Weintraub’a göre, kadınlar toplantı sırasında çocukları ile uğraşmak zorunda kalabilir veya sorumlulukları dahilinde olan iş görevleri ile de ilgilenmek durumunda olabilir. Bu nedenle kamera ve mikrofon kapatılarak kadınlar kendisine çalışma alanı yaratmaktadır.
Diğer yandan, toplum tarafından yaratılan güzellik standartları kadınlar için daha yoğundur. Bakım yapmak, güzel görünmek gibi durumlar genellikle kadınların hazırlık yapmalarını gerektirir ve video konferans olsa da gerekli gibi görünür. Toplumun baskıcı güzellik algısı, kadınların video konferanslarda da görünüşlerine dikkat etmelerine neden olur.
Video konferansların amacı sesli olarak fikirlerin aktarılması olsa da, kadınlar üzerine yüklenen bazı görevler ve toplumsal kabuller, onların perde arkasından iş yapmak zorunda kalmalarına ve erkeklere göre daha fazla efor sarf etmelerine neden olmaktadır.
Kaynak İçin Tıklayın.