Günümüzün dijital öncelikli ortamında şirketinize yer açmak için güçlü bir SEO stratejisine sahip olmak çok önemlidir. Blog oluşturma, mobil ilk web sitesi tasarımı, sağlam SEO web sitesi altyapısı ve YouTube videoları gibi, girişiminizin SEO’sunu artırmada rolü olan birkaç faktör olsa da, SEO’yu güçlendirmenin daha az bilinen bir yolu halkla ilişkiler kullanmaktır. PR, uzun süredir marka bilinirliğini artırmak ve kurumsal güvenilirliği güçlendirmek için bir kanal olarak görülüyordu, ancak her zaman iyi anlaşılmayan şey, medyanın uzun vadeli bir SEO stratejisi üzerindeki gücüdür.

Peki, PR SEO’ya tam olarak nasıl yardımcı olur? Cevap basit: geri bağlantılar. Şirketiniz, Forbes, The Wall Street Journal veya Business Insider gibi yüksek etki alanı otoritesine sahip saygın haber medya kuruluşlarında medyada yer aldığında, web sitenizin trafiği daha sonra artacaktır. Markanıza bağlı bu sitelerin güvenilirliği ile Google, web sitenizi ilgili içerik için güvenilir bir kaynak olarak tanımaya başlayacak ve bu da sıralamanızı yükseltmenize yardımcı olacaktır. Yeterince sağlam medya kapsamı ile, nihayetinde sizin için sürekli çalışan bir geri bağlantı stratejisi oluşturabilirsiniz. Google algoritmasının öncelik verdiği yüksek değerli bağlantılar oluşturma yeteneği, PR’ın SEO sonuçları üzerinde, daha az kişi tarafından kullanılan yaygın numaralardan (bağlantı dizinleri, 3. katman blogları, yarım yamalak, ödemeli oynatma ortamları vb.) saygın SEO firmaları.

Halkla İlişkiler, SEO’yu güçlendirmeye nasıl yardımcı olur ve bunu şirketinizin avantajına kullanmanın birkaç yolu:

SEO sonuçları veren PR taktikleri

 1. Kazanılan medya kapsamı

Diyelim ki şirketinizin boru hattında heyecan verici bir ürün lansmanı var ve lansmandan önce ürün etrafında ivme oluşturmak istiyorsunuz. Kazanılan medya kapsamı, şirketinizin haberleri doğru kişilerin önüne çıkarmasına yardımcı olacaktır: müşteriler, potansiyel müşteriler, sektör etkileyicileri. Kazanılan medyanın harika yanı, yalnızca markanıza anlık olarak ışık tutması değil, aynı zamanda kampanya tamamlandıktan sonra bile sizin yararınıza çalışmaya devam etmesidir. Yüksek etki alanı otoritesine sahip bir yayın şirketiniz hakkında yazdığında ve ardından web sitenize bir geri bağlantı ekledikten sonra, esasen web sitelerindeki yerinizi sağlamlaştırmış ve bu süreçte kendi SEO’nuzu artırmış olursunuz.

2. Marka bilinirliği

Bir medya kampanyası yürütürken, birçok PR ajansı, girişiminiz için çok çeşitli haber medya kuruluşlarını hedefleyecektir. Ve ne kadar çok makale biriktirirseniz, o kadar fazla potansiyel müşteri markanızı tanımaya ve araştırmaya başlayacaktır. Bu, satın alma döngüleri daha uzun olan B2B şirketleri için özellikle önemlidir. Bu, birkaç nedenden dolayı çok önemlidir. Birincisi, şirketinize olan ilginin artması, daha fazla kişinin ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında Google’da arama yapmasına yol açabilir. İkincisi, markanızla ilgili aramalardaki artış, Google’ın şirketinizin gerçekten yasal ve talep gördüğünü bilmesini sağlayacak ve bu da sıralamanızı daha da artırmanıza yardımcı olacaktır. Google, kanıtlanmış arama hacmi ve çevrimiçi varlığı olan markalara öncelik verir, bu nedenle, PR yoluyla marka bilinirliğindeki artışın nihayetinde Google sıralamanızı iyileştireceğini söylemek güvenlidir.

3. Düşünce liderliği

Kazanılan medyanın bir bileşeni olan düşünce liderliği girişimleri, şirketinizin SEO’sunu artırmanın anahtarıdır. Güvenilirlik oluşturmak için, şirket yöneticilerinize ve kilit paydaşlarınıza endüstri trendleriyle ilgili görüşlerini paylaşmaları ve katkıda bulunan makaleleri endüstri yayınlarına ve hatta Forbes gibi ana akım medyaya sunmaları için ödeme yapar. Forbes gibi yüksek etki alanı otoritesine sahip bir siteye katkıda bulunan bir makale, yalnızca web sitesinde yayınlanan makale aracılığıyla değil, sosyal medya veya bir e-posta bülteni gibi haber kuruluşunun paylaştığı başka herhangi bir yerde yönlendirme web sitesi trafiğini artırabilir. Bahsetmiyorum bile, katkıda bulunan bir makale, şirketiniz hakkında yazılmış bir makaleden farklıdır çünkü sektör uzmanlığınızı paylaşma fırsatı sunar ve bu da markanızın güvenilirliğini artırır.

Sektör yayınlarına makaleler eklemenin yanı sıra, düşünce liderliği stratejinize konferanslarda veya sektör etkinliklerinde konuşma fırsatları eklemeyi düşünün (artık pandemi için sanal teşekkürler).

4. Sosyal kanıt

En iyi teknoloji yayınlarında medya yerleşimleri kazandıktan sonra, bu basını şirketinizin web sitesine eklemeyi unutmayın. Bu, kazanılan medya sürecinde gözden kaçırılmaması gereken küçük ama çok önemli bir adımdır. Şirketinizin aldığı medya kapsamına logolar veya bağlantılar ekleyerek, sosyal kanıt oluşturursunuz. Sosyal kanıt, şirketinizin sektör güvenilirliğini güçlendirir ve markanız ile potansiyel müşteriler, paydaşlar veya web sitenizi ziyaret eden herkes arasında güven oluşturmaya yardımcı olur. 

Kaynak için tıklayınız.