Bildiğimiz gibi Clubhouse uygulaması son günlerin kısa sürede en dikkat çeken uygulaması oldu. Bunun sebeplerinden en önemlisi de sadece canlı sohbet özelliğinin geliştirildiği bir uygulama olması. Son 1 yıldır sosyalleşmenin oldukça azaldığı bu dönemde insanların rutine dönüşen vakit geçirme şekillerinden tamamen farklı bir yenilik ile karşımıza çıkan Clubhouse, canlı sohbet özelliği ile sosyal medya kullanıcıların dikkatini çekerek, bizlere her konuda sohbet edebilme imkanı tanıdı ve bu sohbetler kullanıcıların ilgisi ile saatlerce sürmeye devam ediyor.

Yüz yüze sosyalleşme yok, fakat Clubhouse sayesinde artık herhangi bir konu hakkında tanımadığımız kişilerin de fikirlerini duyup, onlar ile iletişime geçebiliyoruz. Peki bu uygulama üzerinden hangi konular hakkında konuşuluyor? Bildiğimiz gibi ilk çıktığı günlerde biraz magazin, biraz hoş sohbetler tarzında ilerlenmişti. Ama gün geçtikçe Clubhouse hızlı bir şekilde popülerlik kazandı ve insanlar tarafından dijital ortam için bu uygulamanın büyük önem taşıdığı fark edildi. Şimdi ise markalar da Clubhouse uygulamasına yönelerek çeşitli konularda sohbetler başlatmaya devam ediyorlar.

İlk olarak şunu söyleyebiliriz ki, üzerine tartışabilecek ve fikir alışverişi yapabilecek konuların daha yaygın olduğunu görüyoruz. Genellikle gecenin geç saatlerinde hoş sohbet için ve öylesine zaman geçirmek, eğlenmek için odalar açılıyor. Fakat herkesin müsait olduğu akşam saatlerinde iş hayatı ile ilgili çeşitli mesleklerin ve markaların açtığı sohbetlerle karşılaşıyoruz. Halkla ilişkiler, pazarlama, reklamcılık ve diğer departmanlardan da önemli isimler bu gibi sohbetlerde zaman zaman konuşmacı oluyor ve biz kullanıcılar bu değerli sohbetleri dinleme fırsatı buluyoruz. Fakat Clubhouse’da en çok konuşulan konular genellikle o gün veya o hafta ile ilgili yaşanan önemli olaylar ile ilgili. Özellikle ülke gündemi Clubhouse’da çokça tartışılan konulardan. Örnek olarak, ülkemizde kötü veya iyi bir olay yaşandığında Twitter’da tt olan hashtagler ile gündeme gelen bazı tweetlerin olması gibi, Clubhouse’da direkt o konu başlığı ile açılan odalarda insanlar direkt olarak görüşlerini paylaşabiliyorlar. Ve böylelikle direkt olarak gündem sohbetleri yaşanıyor ve popülerlik kazanıyor.

Bu hafta yaşanan önemli olaylardan ve insanları ikiye bölen, tartışmalara sebep olan konulardan biri İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiydi. Bu sebeple, bu hafta Clubhouse’da sohbet odalarının en çok açıldığı konu bu oldu. Özellikle İstanbul Sözleşmesi ve Ülke Gündemi adı ile açılan bir sohbet odasında, sabaha karşı bile bin kişiyi aşkın konuşmacının mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Diğer sohbet odalarında konuşulan ana konulardan bazıları ise borsa, dolar, bitcoin gibi her gün yaşanan değişimiyle gündem olan konulardan diyebiliriz. Ayrıca birçok kişinin ilgisini çeken bir sohbet ise iş fırsatları ile ilgili. Yurtdışında çalışmak isteyen veya Türkiye’de stratejiler geliştirmek isteyen kişiler de bu konularda uzman kişilerin konuşmacı olduğu odalarda uzun sürelerce bulunuyorlar. Buna benzer olarak Amerika vatandaşlığı, vize konuları gibi konularda kullanıcılarına rehberlik eden Instagram sayfaları da artık Clubhouse’a yönelerek, çalışmalarını çoğunluklu olarak bu uygulama üzerinden sürdürmeye başladı.

Bu durumda, Clubhouse’un en çok etkileyeceği ve biraz da unutulmasını sağlayacağı özellik Instagram canlı yayınları gibi görünüyor. Clubhouse uygulaması geliştirilmeden önce, Instagram canlı yayınları yapılarak, katılım sağlayan kişilerin yorum yapması ve bu yorumların cevaplanması şeklinde ilerleyen bir akış vardı. Fakat Clubhouse uygulaması özellikle markaların resmi Instagram sayfaları ve toplulukla interaktif bir şekilde sohbet etmek isteyen uzman veya ünlü kişiler için büyük bir yenilik oldu. Daha hızlı ve etkili bir şekilde ilerleyen sohbetler ile Clubhouse gündemi her gün değişmeye devam ediyor.