Dünyanın en büyük otomobil imalat şirketlerinden biri olarak bildiğimiz Bayerische Motoren Werke yani BMW’nin hikayesinin temeli aslında otomobile dayanmıyor. Franz Josef Popp, Karl Rapp ve Camillo Castiglioni tarafından 7 Mart 1916 yılında kurulan Alman markası BMW, ilk başlarda Rapp Motorenwerke adında bir uçak imalat şirketi olarak kurulmuştur. Markanın mevcut amblemine baktığımızda da gördüğümüz uçak pervanesini ifade eden sembol ise bu hikayeden doğmuştur. BMW, 1918 yılında BMW IIIa olarak adlandırılan ilk uçak motorunu üretmiştir.  Fakat 1. Dünya Savaşı sonrası şirket uçak motoru üretiminin durdurulmasına zorlanmıştır, bu sebeple üretimi motosiklet üzerinde yöneltmişlerdir.

Amblem gerçekten uçak pervanesini mi barındırıyor?

Markanın ilk başlarda uçak üretimi yapması nedeniyle, markanın ambleminin günümüze kadar bir uçak pervanesini anımsattığı düşünülmüştür. Fakat Bavyeralı bir üreticinin yaptığı açıklamadan sonra aslında bu sembolün bir uçak pervanesi olmasının yanı sıra, Bavyera’yı da temsil eden bir anlam ifade ettiği de anlaşılmıştır. Alman üreticinin de evinin olduğu Bavyera’nın bayrağının renklerinin mavi ve beyaz rengi barındırmasından kaynaklandığı söylenmiştir.

Markanın araba üretimine geçişi nasıl başladı?

Belli bir süre motosiklet üretimi yapan, 1929 yılında ise ‘’Dixi’’ olarak adlandırılan ilk arabasını üreten ve daha sonra 1930’da anlaşmanın kaldırılmasının ardından tekrar uçak üretimine devam eden BMW, 1959 yılında karşı karşıya kaldığı mali bir kriz sebebiyle imalatını tamamen otomobil sektörüne yöneltmeyi başarmıştır. 1966 yılında ise marka, Hans Glass adlı şirketi satın almıştır ve ürettiği arabalar ile başarılara imza atmıştır. Marka ayrıca mali sıkıntılar yaşadığı dönemlerde bahçe ve mutfak malzemeleri de üreterek şirketi toparlamıştır ve gücünü geri kazanmıştır.

Uçak ve uçak motoru üretimi ile başlayan bu hikayede şirket, mutfak ve bahçe malzemelerinin, motosikletlerin de üretiminin ardından otomobil imalat sektörüne geçiş yapmıştır ve kısa sürede yakaladığı başarı ile dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden biri olmayı başarmıştır. Logo üzerinde ise şirketin kurulduğu ilk yıllardan beri sadece küçük değişiklikler yapılmıştır fakat hala uçak pervanesi sembolü korunmaktadır.

Kaynak:

https://tr.motor1.com/news/365706/bmw-logo-hikaye/