Şubat ayında kullanıma açılan ve Şubat ve Mart aylarının en çok kullanılan sosyal mecralarından olan Clubhouse, Nisan ayında popülerliğini kaybetmeye başladı. İlk olarak sesli sohbet odalarının oldukça ilgi gördüğü ve sabahlara kadar her türlü konunun konuşulduğu bu uygulama geçtiğimiz aylarda milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştı. Fakat bu popülerliğe bu kadar çabuk ulaşmasına rağmen, bu olay kısa sürede düşüşe geçmeye başladı. 

Clubhouse bir anlık heves ile kullanılmaya başlanan bir uygulama mıydı?

Baktığımız zaman insanların sosyal çevreleri arasında hoş sohbetle zaman geçirmeye hasret kalmalarının etkisi burada çok büyük. Hatta Clubhouse sayesinde çoğu zaman tanımadığımız insanlarla da sohbet etme imkanı bulduk. Girişimciler, pazarlamacılar, marka yöneticileri, influencerlar, reklamcılar gibi çeşitli sektörlerden gelen insanlar da Clubhouse uygulamasının kullanım amacını da farklı boyutlara taşıdı. Farklı fikirler ve sektörlerin duayenlerini de bizzat dinlemek için hoş bir ortam yaratılmıştı. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlar, İstanbul Sözleşmesi reddi konusu gibi birçok gündem konusu da günlerce tartışıldı. Fakat şu anki duruma göre artık sadece Clubhouse’da zaman geçirmeyi seven ve mecrayı yararlı kullanabilen yayıncılar daha aktif. Birbirini tanımayan yüzlerce kişiden oluşan grubun bir sohbet odasında bir konuyu saatlerce tartışma alışkanlığı sona erdi diyebiliriz. Daha çok, birbirini genellikle tanıyan küçük arkadaş gruplarının geceleri eğlenmek için açtıkları sohbet odalarına rastlıyoruz.

Bu düşüşün sebebi nedir? Eski popülerlik nasıl sağlanabilir?

Her ne kadar Clubhouse popülerliğini yavaş yavaş kaybediyor olsa da sesli sohbet fikri diğer sosyal medya mecralarının da bünyesine girecek gibi görünüyor. Twitter’ın Spaces güncellemesinin aşamalar ile kullanıma açılıyor olması ve Clubhouse’u satın alma söylentilerinin yayılması da bunun bir etkisi. Ayrıca Facebook’un yaptığı bir açıklamada Clubhouse benzeri bir güncelleme geliştirdiğini belirtmesi de Tiktok videolarının Instagram’a Reels olarak uyarlanması ve orada da popülerlik kazanması gibi olabilir.

Fakat bu kullanım saatlerinin ve insan sayısındaki düşüşün sebebi olarak kesinlikle ‘’gizlilik’’ unsurunu söyleyebiliriz. Clubhouse’da takipçi sayımız her ne kadar fazla veya az olsa da hangi sohbet odasında ne zaman bulunduğumuz kolayca görünebiliyor. Özellikle uygulama tanıdıklarımıza her sohbet odasına katıldığımızda bildirim yolluyor ve bu sebeple gizlilik konusunda rahat hissetmeyen kullanıcıların olması gayet normal. Bu konuda geliştirilmesi gereken bir özellik olarak ‘’gizlilik modu’’ önerebiliriz. Her sosyal medya uygulamasında bir gizlilik modu söz konusu. Çoğu insan hangi saatte, nerede ne yapıyor bilinsin istemeyeceği gibi, onlara bu uygulamayı kullanırken bir seçenek sunulabilir. Sohbet odasındayken anonim olmak tabi ki istenilecek bir özellik değil, fakat o sohbet odasında bulunmayan kişilere karşı anonim olma seçeneği getirilebilir.

Ayrıca sadece IOS işletim sistemli cihazlardan bu uygulamaya giriş yapılıyor olması, Clubhouse’un Android kullanıcılarının kalbini ve ilgisini kazanmada başarılı olamadı. Android için gelen bir güncelleme ile, o kullanıcılar da Clubhouse’a giriş yaptıklarında aynı şekilde bir anda popülerlik kazanılabilir.

Kaynak: