2020 yılı çağlar için bir yıldı. Şimdiye kadar görülmemiş bir salgın başımıza gelen tek kriz olsaydı, bu yeterli olurdu. Ama aynı zamanda ırksal adaletsizliklere ve protestolara, daha fazla bölünmemiş bir ulusun politik anlaşmazlığına ve ekonomik durgunluğa varan iş kaybına da maruz kaldık.

Her şeyi birbirine bağlayan ortak bağ, büyük ölçüde büyük bir güven eksikliğidir: bilim adamlarımıza, kanun uygulayıcılarımıza, liderliğimize, medyamıza ve hatta dostlarımıza.

Bir Gallup anketi, dünya çapındaki yetişkinlerin üçte ikisinin iş dünyasında yolsuzluğun yaygın olduğuna inandığını ortaya koydu. Ancak yaşadığımız ve yaşamaya devam ettiğimiz mükemmel ulusal ve küresel kriz fırtınası, güven sorununun ne kadar yaygın olduğunu gösterdi.

İkonik yatırımcı Warren Buffett bu konuda “Güven, soluduğumuz hava gibidir – mevcut olduğunda kimse gerçekten fark etmez. Yokluğunda herkes fark eder. “ der. Aslında, ister hükümet, ister işletme veya birey olsun, güven para birimi sahip olduğumuz en değerli varlıktır. Kazanması zor, sürdürmesi zor ve kaybedilirse yeniden kazanması inanılmaz derecede zor.

Doğruyu söyleme

Sessizlik altın olabilir ama kriz anında değil. İnsanlar, özellikle krizden etkilenenler sizden haber alamazlarsa, bilgi eksikliğinden endişelenecek ve kendi hikayelerini geliştirmeye başlayacaklardır. İletişimlerinizde tutarlı olarak, yalnızca sohbeti yönlendirmekle kalmaz, aynı zamanda izleyicilerinize de güven aşılarsınız.

Örneğin; Bir Business Insider araştırması, Dr. Anthony Fauci ve New York Valisi Andrew Cuomo’nun Amerika’daki en güvenilir koronavirüs iletişimcileri olduğunu buldu. Neden? Çünkü televizyonu her açtığınızda, bir ya da diğerinin pandeminin sürekli değişen evrimine hitap ettiğini görürsünüz.

İnsani duygular

Bir kriz iletişimcisinin yapabileceği en büyük hatalardan biri, insan olmayı unutacakları mesajı iletmeye kendini kaptırmaktır. Günün sonunda, tüm insanlar – ister bir çalışan, ister müşteri ya da genel olarak halk, refahlarını önemsediğinizi bilmek ister.

Güven insanları bir arada tutan varlıktır!

Güven inşa etmeye çok şey gidiyor: güvenilirlik ve tutarlılık yaymak, şeffaf ve doğru olmak, savunmasızlık ve hesap verebilirlik göstermek, empati ve şefkat ifade etmek ve çok daha fazlası. Ancak 2020 olaylarının da açıkça ortaya koyduğu gibi, bu alanlardan herhangi birinde güven bozulduğunda, bağlantılar kopuyor. Asla güvenin gücünü ve kazanılır veya kaybedilirse, özellikle kriz zamanlarında markanızı nasıl etkileyebileceğini kü