Geçtiğimiz haftadan bugüne kadar sosyal medyada, özellikle Instagram hikayelerinde hayvan seven birçok kişi tarafından paylaşılan bir mockumentary olan Save Ralph, izleyenlerde derin etkiler bıraktı.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler artık kesinlikle istenmiyor. Hatta hayvanlar üzerinde deney yapmış ürünleri kullanmama alışkanlıklarımız bile günden güne artıyor. Gerçek kürk ve deri kıyafet modasının hızlıca son bulmaya başladığı ve bunları kullananların sert bir şekilde linçlendiği bir zamanda yaşıyoruz. Bu hassasiyet sürmeye devam ettikçe artık markalar da tercih edilebilirliklerini sorguluyorlar. Kozmetik ürün markaları hayvanlar üzerinde en çok deney yapan markalar olmasından dolayı, günlük hayatta sosyal medyada ve diğer mecralarda bu deneyleri yapan markalar ve ürünler hakkında bilen kişiler insanları uyararak ve bilinçlendirerek, bu ürünlerin tüketimini azaltmaya, deneylere son verdirmeye yardımcı oluyorlar.

Fakat her alanda olduğu gibi, insanlar kötüyü görmeden duyarlı olma alışkanlığı edinemiyorlar. Bu deneylerin ne kadar kötü olduğunu ve bir an önce son bulması gerektiğini bizlere gösteren bir mockumentary, küresel çapta hayvan haklarını savunan ve kar amacı gütmeyen, Washington merkezli bir kuruluş olan Humane Society of the United States için hazırlandı. Arch Model Studio’nun imzasını taşıyan bu filmde, tavşan Ralph’in çektiği acılar anlatılıyor. Fakat asıl anlatılmak istenen denek olarak kullanılan hayvanların, insanlar tarafından bu acılara ve işkencelere maruz kalması. Bu filmde herkesi en çok etkileyen kısım ise tavşan Ralph’in ‘’siz hiç rokete binmiş bir tavşan gördünüz mü?’’ dediği kısım. Vurgulanmak istenen ise insanlar uzaya gidebilecek kadar bilimde ilerlemiş üstün bir varlık fakat hayvanlar üzerinde deney yapacak kadar duyarsız ve kötü. Asla kötü durumların ve işkence görüntülerinin verilmediği bir belgesel olan Save Ralph, tavşanın bu durumu kabullenmiş olması ve bütün ailesini böyle kaybetmiş olması ile sosyal medyada gündem olarak birçok kişiyi derinden etkilemeye devam ediyor.

Video ilk olarak YouTube’da 1 hafta önce yayınlandı. Ancak Türkçe dublajlı hali 15 Nisan 2021 tarihinde yayınlandı ve o günden bu yana hayvan deneyleri yapan markaların müşterileri olan kişilerin bile sosyal medya hesaplarında paylaştığı etkileyici bir video olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: