Şirketler söz konusu olduğunda, herkesin bir fikri vardır – müşteriler, hissedarlar, medya, hükümet ve genel kamu. Düzinelerce bakış açısı ve neredeyse aynı sayıda PR türü vardır. Her türün bir amacı vardır ve her biri farklı bir profesyonel türüne uygundur. İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı PR örnekleri;

Medya ilişkileri 

Medya ilişkileri tamamen medyayla ilgilenmekle ilgilidir ve temelde şunları içerir; basın bültenleri yazmak, röportajlar düzenlemek ve basın toplantıları yapmak. Amaç, şirketiniz veya ürününüz için olumlu bir kapsam oluşturmaktır. Temel olarak, medyanın reklamlarınızı ücretsiz yapmasını istersiniz.

Toplum ilişkileri

Topluluk katılım görevlileri, bir şirketin yerel toplulukla ilişkisini geliştirmek için çalışır.

Bunu yapmanın nedenleri şunları içerir:

  • Yeni bir üretim tesisi gibi bir proje için yerel destek almak
  • Şirketin etik itibarını artıran “bir şeyi geri vermek”
  • İnsanların ürün veya hizmetlerinizle ilgilenmesini sağlamak

   Bir topluluk katılımı görevlisi olmak için, topluluktaki insanların nasıl düşündüğünü, davrandığını ve onlarla en iyi nasıl etkileşim kuracağınızı anlamanız gerekir; bunu da ister etkinlikler düzenleyerek, okulları ziyaret ederek veya haber bültenleri yazarak sağlayabilirsiniz. Bu noktada organize, sezgisel, hevesli ve stratejik olmanız gerekir.

Kurumsal ve sosyal sorumluluk (CSR)

Toplum katılımıyla ilgili olarak, şirketin etik, çevresel sorumluluk ve topluluk ve hayır işleri konusundaki itibarını artıran bir PR vardır. Bu PR alanı, bir kuruluşun iş uygulamalarını büyük ölçüde etkileyebilir. Bir CSR Halkla İlişkiler yetkilisi, şirkete tüm geri dönüşüm politikasını veya hatta iş yönünü değiştirmesini tavsiye edebilir. Bu noktada atacağınız adımlar ve takınacağınız tavır kamu gözünde itibarınız üzerinde önemli bir değere sahiptir. 

Kriz yönetimi

Kriz yönetimi, afet meydana geldiğinde ihtiyacınız olan halkla ilişkilerdir: 

  1. Hatalı bir ürünün geri çağrılması gerekir
  2. Bir petrol tankeri dökülür, 
  3. Bir çalışan şirketi yanlış yapmakla suçlar veya 
  4. CEO kamuoyuna uygunsuz davranmaktan tutuklanır. 

Kısacası olası tüm kriz durumlarında bu tür şeyler şirketin itibarını zedeleyebilir ve bununla hızlı bir şekilde ilgilenilmesi gerekir.

Personel ilişkileri

Dahili PR olarak da bilinen çalışan ilişkileri, çalışanlara çalıştıkları şirket hakkında olumlu bir bakış açısı verme işidir. Amaç onları memnun, motive ve sadık tutmaktır.

Çalışan ilişkileri çalışması şunları içerebilir:

  • Çalışan etkinliklerini organize etmek
  • Dahili haber bültenleri ve diğer iletişimler oluşturmak
  • Hat yöneticilerinin ekipleriyle iyi ilişkiler geliştirmesine yardımcı olmak