Dijital kanalların içerik yaratımını kolaylaştırdığı iletişim ortamında, şirketlerin karşı karşıya kaldığı yalan haber sayısında artış gösteriyor. Bilginin kontrolünün çok zor olduğu bu dönemde, şirketlerin kendisini daha doğru ifade ederek, paydaşlarının gözünde daha korunaklı bir algı yaratması gerekiyor. Aksi takdirde şirketler için önemli kriz riskleri yaratıyor.
Günümüzde kurumların pek çoğu yalan haberler ile mücadele ediyor. Yalan haberlerin ise farklı kaynakları bulunuyor. Bunlardan ilki kötü niyetli rekabet olarak öne çıkıyor. Rekabette etik olmayan bir davranış olan yalan haberler, şirketleri en beklemedikleri noktadan vuruyor, bu da hazırlıksız bir an olduğunda ciddi hasar yaratabiliyor. Diğer yandan yalan haberlerin bir kısmı da bilinçsiz içerik üretiminden kaynaklanıyor. Dijital içerik üreticiler duydukları haberleri doğrulamadan bunları içeriğe döküyor ve bu nedenle spekülatif bilgiler ortaya çıkıyor. Olumlu veya olumsuz olsa da bu haberler de paydaşlar açısından belirsiz bir durum ortaya koyuyor.
Yalan haberlerin kurum için daha az risk yaratması adına doğru bir halkla ilişkiler iletişimin kurulması büyük önem teşkil ediyor. Halkla ilişkiler fonksiyonunun kurum imajı ile ilgili aktiviteleri, yalan haberler için bariyer rolü alıyor. Doğru bir iletişim kurularak paydaşların gözünde kurum ile ilgili olumlu algı yaratılarak, olası negatif yalan haber etkileri başlangıçta durdurulabilir. Çünkü yalan haber ile karşılaşan kişilerin kurum hakkında sahip oldukları pozitif bakış açısı, bu haberleri olduğu gibi kabul etmelerini engelleyecek ve doğrulama ihtiyacını doğuracaktır. Bu sayede yalan haberin etkisi de başlamadan bitirilebilecektir.
Halkla ilişkilerin yalan haber ile mücadelesinde bir diğer nokta ise daima hazır bir iletişim planının bulunmasıdır. Yalan haberler bazen kurum imajı ile de engellenemez. Bu durumda hızlı bir aksiyon planı hazırlanarak bilginin doğrulanması gereklidir. Bunun için kriz iletişiminin aktif olarak kurgulanması ve halkla ilişkiler pratiklerinin kitlelere ulaşacak şekilde planlanması gerekmektedir.
Kaynak İçin Tıklayın.