Etkisi bilinen halkla ilişkiler araçlarını ve aktivitelerini kullanarak yaptığınız işe yönelik olumlu düşünceler oluşturarak işinize ilgili olan tüketicileri müşteriye çevirebilirsiniz.

Halkla ilişkiler araçları bir reklam kampanyasına göre daha kontrollü ilerler ve bütçe açısından daha etkilidir. İşte size önerebileceğimiz birkaç halkla ilişkiler araçları ve aktiviteleri: 

Medya İlişkileri

Medya stratejileri şirketinizin medya tarafından nasıl algılandığını kontrol edebilmeniz ve vermek istediğiniz mesajın istediğiniz şekilde medyada dolaşmasını ağlamanız için önemlidir. Kullanacağınız medya araçları bilgi formları, medya açıklamaları, şirket turları gibi şeyleri içerebilir. Bu araçları ve aktiviteleri kullanarak gazetecilerin sizin hakkınızda olumlu şeyler yazmasına yol açabilirsiniz. Buna ek olarak, sosyal medyayı kullanarak basının ilgisini çekebilir ve basında sizin hakkınızda veya iş yaptığınız pazar hakkında çıkan haberleri takip edebilirsiniz. 

İyi hazırlanmış medya kişi listeleri ve anahtar gazetecilerle kuracağınız iyi ilişkiler ile işinizin tanıtımını yapabilir ya da olabilecek riskleri yönetebilirsiniz. 

Yazılı Reklam bir diğer deyişle “Advertorial”

Yazılı reklamlar haber değeri taşıyan hikayelerin reklam şeklinde kitlenize ulaştırılmasıdır. Yazılı reklamın önemi ise, yayınlanan gazete veya derginin güvenilirliğini kullanarak reklamınızı kitlenize ulaştırmanızı sağlar. 

Birçok kurum reklamcılar ve pazarlamacılarla çalışır televizyon yazılı reklamlarına yönelirler, televizyonda yapılan yazılı reklamlar ise karşımıza ürün yerleştirmeleri olarak çıkar. 

Sosyal Medya

Sosyal medya sizin medya aracılığını aşıp kitlenize doğrudan ulaşmanızı sağlar. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya ağlarını kullanmak gazetecilerin sizi takip etmesini sağladığı gibi siz de onları takip edebilirsiniz. Bu gibi sosyal ağları kullandığınızda çevrimiçi ortamda olan biteni kolayca takip edebilir, müşterilerin yaptığı yorumlara, eleştirilere anında cevap verebilir ve markanızın görünürlüğünü arttırabilirsiniz. 

Bültenler

Yazılı veya e-mail yolu ile gönderilen bültenler yaptığınız işi tanıtmakta büyük bir görev üstlenirler. Bunun yanı sıra müşterilerinizle iletişim içerisinde kalmanıza ve onları vermekte olduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirmenize yardımcı olur. 

Düzenli olarak gönderilen bültenler müşterilerinizle olan ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olurken marka kişiliğinizi göstermenizi sağlar. Güzel yazılmış bir bülten müşterilerinize değerli bilgiler sunar. 

Broşürler ve Kataloglar

Broşürler ve kataloglar müşterinizi şirketiniz, ürünleriniz veya servisleriniz hakkınızda düşünmeye teşvik eder. 

İyi bir şekilde hazırlanmış broşür veya kataloglar müşterilerinizi size yaklaştırır ve onları mağazanıza ya da internet sitenize gitmeye teşvik eder. 

İş Etkinlikleri

Etkinlikler şirket yöneticileri için ürünleri veya servislerini tanıtmak ve medyada görünürlük kazanmak için harika yerlerdir. Ama unutmamak gerekir ki, yapılacak olan etkinliklerde doğru kişi veya kişilere doğru bilgilerin ulaşması gerekir. 

Yapacağınız etkinlikler müşterilerinizin verdiğiniz ürün veya hizmet ile alakalı tereddütlerini fark etmenizi ve onların güvenini kazanmanızı sağlar. Aynı zamanda iş yaptığınız pazarı ve rakipleriniz daha iyi tanır ve daha iyi bir medya listesi hazırlayabilirsiniz. 

Tabiki bu etkinlikleri her zaman sizin düzenlemenize gerek yok, mesela fuarlar sizinle aynı sektörde çalışan insanlar ile bilgi alışverişi yapmak, rakiplerinizi yakından görmek ve iş yaptığınız alana ilgili olan potansiyel müşterilerinize ulaşmak için harika yerlerdir. 

Sponsorluklar ve İşbirlikleri  

İşbirlikleri ve sponsorluklar işiniz için harika fırsatlardır. Kar amacı gütmeden bir amacı  desteklemek insanların şirketinize karşı iyi duygular beslemesini ve şirketinize karşı daha sadık olmasını sağlayabilir. 

Topluluk işbirlikleri yerel bir kuruluşun büyümesi için kaynak sağlanmasını içerebilir. Böyle bir hamle ile şirketinizin itibarını güçlendirebilirsiniz. 

İşbirlikleri aynı zamanda markanızın iyi bir şekilde tanınmasını sağlar. 

Çalışan İlişkileri

Çalışanlarınızı markanızın temsilcileridir. Birçok büyük marka şirket kültürü ve takım ilişkileri oluşturmak, bilgi paylaşmak ve herkesi yapılan işe dahil etmek amacı ile çalışan ilişkilerine yoğunlaşırlar. Böylelikle çalışanlar, o şirketle çalıştıkları için gurur duyarlar. Çalışanlarınızla kuracağınız güzel ilişkiler takım çalışmasını ve verimliliği oldukça fazla arttırır.

Kaynak için tıklayınız.